Kitajska razvila prvi superračunalnik s kitajskimi procesorji

Matej Huš

1. nov 2011 ob 03:02:58

Kitajska je sestavila prvi superračunalnik, ki je zgrajen v celoti iz delov, ki so bili razviti in proizvedeni na Kitajskem, s čimer želijo na področju računske moči postati samozadostni. Nov superračunalnik, ki ima angleško ime Sunway BlueLight MPP, so postavili v Nacionalnem centru za superračunalnike v kraju Džinan v pokrajini Šandong. Sestavlja ga 8704 mikroprocesorjev Shenwei 1600, ki jih je razvil šanghajski Nacionalni center za dizajn integriranih vezij visoke zmogljivosti.

Podrobnosti o novem superračunalniki kitajska tiskovna agencija ni predstavila (prevod v angleščino). Znano je le, da ima novi superračunalnik konično moč 1,07 petaflops in povprečno moč 0,796 petaflops (merjeno z Linpackom), s čimer se bi na lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu trenutno uvrstil na 13. mesto (nova lestvica izide novembra). Poraba električne energije je približno en megavat, kar je približno v rangu novejših varčnih sistemov, ki porabijo en megavat za vsak petaflops. Nekaj slik je na voljo na kitajskih straneh.

Sunway BlueLight MPP seveda ni najhitrejši kitajski superračunalnik, saj je od njega bistveno hitrejši Tianhe-1A, ki ga je Kitajska postavila lani. Ob predstavitvi je bil slednji najhitrejši superračunalnik na svetu, še danes pa drži odlično drugo mesto za japonskim Računalnikom K. Toda medtem ko Tianhe-1M poganjajo procesorji Xeon in grafični procesorji NVIDIA ameriške izdelave, ki jih resda povezuje kitajski sistem, je s kitajske perspektive glavna prednost novega superračunalnika izključno domače znanje. Poleg domačih procesorjev in ostale strojne opreme je domače izdelave tudi vsa programska oprema, ki skrbi za delovanje.

Medtem ko lokalne tiskovne agencije dosežek predstavljajo kot velik dokaz kitajske moči, The New York Times ocenjuje, da je trenutna kitajska tehnologija izdelave še vedno tri generacije za najnovejšimi ameriškimi, japonskimi, korejskimi in tajvanskimi sistemi.