Google ignorira nemške zahteve

Matej Huš

28. maj 2010 ob 11:22:07

Spomnimo, da je Google priznal, da so njihovi avtomobili za Street View zbirali razpoložljive podatke iz zasebnih brezžičnih omrežij (SSID, MAC in celo promet). Ob odkritju napake je Google zatrdil, da je šlo za napako v programiranju in da bodo s prakso takoj prekinili. Nemčija je kljub temu prejšnji teden od Googla zahtevala izročitev podatkov, ki so jih zbrali, da bi lahko ocenili, kaj točno je Google našel. Rok je Johannes Caspar, nadzornik za varovanje podatkov v zvezni državi Hamburg, kjer ima sedež Googlova nemška divizija, postavil do srede tega tedna. Google ga je ignoriral.

Google je Nemčiji poslal pisno obrazložitev, kako je do zbiranja podatkov prišlo, niso pa jih želeli posredovati. Kot poroča The New York Times, v Mountain Viewu nameravajo ustreči nemškim zahtevam, a si za zdaj belijo glavo, kako to storiti. Omogočanje dostopa do zbranih podatkov tretjim osebam v Nemčiji lahko pomeni tudi kršitev zakona, zato Googlovi odvetniki razčlenjujejo situacijo in iščejo rešitev, kako zadostiti nemških zahtevam in se hkrati ne zaplesti v dodatne pravne težave.

Caspar nad omahovanjem ni navdušen, a ni povedal, ali bo Google kaznoval. Zagrožena kazen znaša 50.000 evrov. Google je namreč delno sodeloval s podjetjem, saj jim je poleg že omenjenega podrobnega pisnega pojasnila obljubil tudi pokazati delovanje spornega programa. Tudi v Hong Kongu od Googla zahtevajo iste podatke, a jim jih Google prav tako ni posredoval.