Nemčija od Googla zahteve razkritje ilegalno zbranih podatkov o nezaščitenih brezžičnih omrežjih

Matej Huš

19. maj 2010 ob 09:04:04

Google je prejšnji teden priznal, da so njegovi avtomobili iz voznega parka za Street View zbirali razpoložljive podatke iz zasebnih brezžičnih omrežij (SSID, MAC in celo promet). Šlo naj bi za napako v programiranju, za kar se je Google opravičil in napovedal uničenje podatkov. Zgodba se tu ne konča, saj je včeraj Nemčija pritisnila na Google in zahtevala izročitev zbranih relevantnih podatkov.

Johannes Caspar, nadzornik za varovanje podatkov v zvezni državi Hamburg, kjer ima sedež Googlova nemška divizija, je povedal, da ima Google do čas do prihodnje srede, da jim preda enega izmed trdih diskov, na katere so shranjevali podatke. Google je ponovil svojo pripravljenost, da zbrane podatke uniči, niso pa potrdili, da bodo Nemčiji ustregli. Na ta način bi namreč dokončno videli, katere podatke so pravzaprav zbirali. Viviane Reding, evropska pravosodna komisarka, je v izjavi zapisala, da je nedopustno, da v EU delujoče podjetje ne spoštuje evropskih pravil.

Caspar pojasnjuje, zakaj zahtevajo podatke od Googla. Za zdaj imamo le Googlovo besedo, kaj so zbirali in da gre za 600 GB podatkov nezaščitenih brezžičnih omrežij po svetu. Dokler ne bodo oblasti fizično pregledala diskov, ne bomo videli zatrdno. Če Google ne bo spoštoval zahteve, mu grozi kazen v višini 300 tisoč evrov.