Zbogom, Atlantis

Matej Huš

27. maj 2010 ob 07:23:14

Včeraj ob 14.48 uri po srednjeevropskem času je v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi pristal raketoplan Atlantis, ki je s tem postal prvi upokojeni raketoplan. Predčasno sta bila zaradi nesreč izgubljena Challenger in Columbia, preostala Discovery in Endeavour pa imata še vsak eno misijo. Prvi bo poletel in se upokojil Discovery, novembra pa bo na zadnjo pot odletel še Endeavour.

V okviru misije STS-132 je Atlantis na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) med drugim ponesel ruski raziskovalni modul Rasvet in robotsko roko. Poleg tega so astronavti med misijo izvedli še dva eksperimenta, in sicer Micro-2, kjer so za Rensselaer Polytechnic Institute raziskovali biofilme bakterije, in Hypersole, ki preučuje nenadne spremembe občutljivosti kože, o katerih poročajo nekateri astronavti.

V 25 letih obratovanja je Atlantis prepotoval skoraj 200 milijonov kilometrov, kar bi zadoščalo za pot do Sonca. V vesolje je poletel 32-krat in v orbiti skupno prebil dobrih devet mesecev. De jure upokojitev pa še ne pomeni, da gre Atlantis takoj v razrez za staro železo. Pripravili ga bodo, kakor da bo ponovno poletel v vesolje, saj je predviden kot rezervno plovilo za povsem zadnjo misijo Endeavourja STS-134 novembra, če se astronavtom primeri kakšna nesreča, ki bi jim onemogočila povratek z njihovim plovilom.