Prihaja Android 2.2 - Froyo

Primož Resman

21. maj 2010 ob 10:51:12

Pri Googlu so dobro izkoristili svojo konferenco Google I/O tudi za predavanja in predstavitve o Androidu, saj so kar uradno napovedali naslednjo večjo izdajo, 2.2, poznano pod kodnim imenom Froyo (frozen yoghurt - zmrznjen jogurt). Novosti in izboljšav bo, vsaj glede na predstavitev, lepo število, vse pa bodo seveda dobrodošle.

Daleč največji poudarek je, kot se zdi na prvi pogled, višja hitrost in odzivnost samega sistema. Froyo naj bi bil tako kar dva- do petkrat hitrejši od trenutno aktualnega Androida 2.1 (Eclairja) pri izvajanju ukazov v centralnem procesorju, čemur gre zahvala predvsem na račun novega prevajalnika Dalvik JIT. To so pri Googlu lepo pokazali z nekoliko predelano igro Replica Island, ki pod 30 sličicami na sekundo utripa rdeče - v primeru Android 2.1 na enaki napravi dobimo občutek, da smo na divji zabavi z elektronsko glasbo, medtem ko Froyo lepo teče pri 40 do 50 (ter seveda več) sličicah na sekundo.

Hitrejši je tudi brskalnik (najhitrejši na mobilnih napravah sploh!), saj naj bi bil zahvaljujoč vpeljavi pogona V8, ki ga poznamo že iz namiznega Chromea in skrbi za izris Javascripta, prav v slednjem opravilu dva do trikrat hitrejši od brskalnika v Android 2.1, ki je še brez izrisovalnega pogona V8. Poslovni uporabniki bodo veseli dodatne podpore Microsoftovemu Exchangeu (npr. sinhronizacija koledarja), medtem ko se Froyo ponaša še z lepim naborom novih API-jev.

Slednji zdaj omogočajo razvoj aplikacij, ki z daljave pobrišejo vsebino mobilnega telefona, aplikacije lahko ob namestitvi na nov mobilni telefon z enakim uporabniškim računom obnovijo stanje s prejšnje naprave, izboljšana je povezava z oblačnimi storitvami (z osebnega računalnika je npr. mogoče zbuditi aplikacijo na mobilnem telefonu), a uporabniki in razvijalci bodo verjetno najbolj veseli uradne podpore namestitve aplikacij na pomnilniške kartice. Razvijalci bodo lokacijo lahko določili sami oz. izbiro prepustili operacijskemu sistemu na napravi.

Android Market bo po novem omogočal tudi samodejne posodobitve aplikacij, brez posredovanja uporabnika. V primeru, da bo v delovanju aplikacije prišlo do napake in posledičnega sesutja le-te, bo uporabnik lahko poslal poročilo nazaj na Market, kjer si bo poročila lahko ogledal razvijalec in tako mnogo lažje popravil morebitne hrošče v kodi.

Potrebe po administratorskem računu (t.i. rootanje) bo poleg namestitve aplikacij na pomnilniško kartico (na rootanih telefonih je skoraj obvezen App 2 SD) zmanjšala še uradna podpora deljenju internetne povezave, tako prek kabla USB kot s pomočjo omrežja WiFi. V primeru slednje se bo mobilni telefon obnašal kot brezžična dostopna točka, na katero se bodo povezale druge naprave z WiFi povezljivostjo, tem pa bo mobilni telefon dostop do spleta omogočil z mobilno podatkovno povezavo.

Več si lahko preberete v uradni izjavi razvojne ekipe, od koder je že mogoče prenesti razvojni komplet, oglejte pa si še prvi ogled beta različice Froya, do katere so se dokopali pri Engadgetu. Naslednika, Ginger, lahko pričakujemo v zadnjem letošnjem četrtletju. Omenimo še, da je po novem Froyo ena izmed minimalnih zahtev za polnokrvni Adobeov Flash.