Google začenja javno beta testiranje storitve Music

Matej Huš

10. maj 2011 ob 15:18:34

Poldrugi mesec po začetku internega testiranja je Google pripravljen, da začne javno beta testiranje svoje nove storitve Google Music. Začetek javne preizkušnje sovpada z današnjo konferenco Google I/O, ki se bo čez nekaj ur začela v San Franciscu.

Google Music Beta bo delovala podobno kot Amazon Music, le da naj bi hranila več glasbe. Tudi Google ni uspel skleniti dogovora z nobeno izmed velikih založb, kar nekoliko omejuje uporabnost. Uporabniki bodo tako morali najprej v oblak prenesti svojo glasbo, ki jo bodo nato lahko poslušali na osebnih računalnikih in napravah z Androidom. Posamezen uporabnik lahko shrani do 20.000 skladb.

Pri tem je moral Google (pa tudi Amazon) izvesti nekaj pravniških akrobacij, da je brez licenc in dogovorov z založbami vse skupaj legalno izvedljivo. Žal mora vsak uporabnik na internet prenesti vse svoje skladbe v celoti, ne le naslovov, saj je pravnoformalno Googlova storitev ekvivalentna varnostni kopiji podatkov. Prav tako ni mogoče deliti skladb s prijatelji ali kupovati novih naslovov od Googla. Skladbe po prenosu v oblak niso več neomejeno dostopne, saj jih je mogoče poslušati le kot tok podatkov (stream) s Flashom. Šele Android 2.2 ali novejši bo omogočil tudi off-line predvajanje.

Sodelovanje v beta testiranju je brezplačno, a za zdaj omejeno na Američane. Pridružiti se je mogoče le s povabilom, ki bodo prednostno razdeljena udeležencem konference Google I/O in lastnikom Motorolinega Xooma.