Novosti v Linux jedru

Matej Kovačič

18. maj 2010 ob 10:49:32

V nedeljo je izšlo Linux jedro 2.6.34, ki prinaša kar nekaj novosti. Med drugim podporo distribuiranemu datotečnemu sistemu Ceph, ki podpira podatkovne skupine ki vsebujejo petabajt in več podatkov, zdrži pa hkraten dostop več tisoč odjemalcev do ene datoteke ali mape, asinhron prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje (gonilnikom PCI, USB in SCSI naprav omogoča vzporeden prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje), preklop med grafičnimi karticami (če jih ima računalnik več), začetno podporo Evergreen (Radeon HD 5xxx), itd.

Precej izboljšav je doživel tudi datotečni sistem Btrfs (B-tree file system), ki naj bi ga pričel podpirati tudi Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkatu) oziroma bo po nekaterih napovedih to celo privzeti datotečni sistem v tej različici Ubuntuja, ki izide konec letošnjega leta.

Z jedrom 2.6.35 (ki bo privzeto za Ubuntu Maverick) bo Btrfs končal eksperimentalno fazo, trenutno pa še manjka podpora Btrfs-ju s strani GRUB2.

Očitno se nam obeta kar nekaj novosti, med bolj dobrodošle pa lahko štejemo predvsem izboljšano podporo grafičnim karticam.