Izšel Ubuntu 9.10

Matej Kovačič

30. okt 2009 ob 09:23:48

Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.

Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav tako pa bo sistem HAL za nadzor porabe, upravljanje bližnjic na tipkovnici in upravljanje zunanjih pomnilniških naprav zamenjan s sistemom DeviceKit (pravzaprav Devicekit-power, Devicekit-disks in udev). Ubuntu Karmic vsebuje tudi prenovljen Intelov gonilnik UXA, kar bodo cenili predvsem lastniki Intel grafičnih kartic.

Med pomembnejšimi novostmi velja omeniti še podporo za Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) in Amazonov EC2 (za strežniško različico), prav vsi uporabniki pa lahko uporabljajo tudi posebno tehnologijo Ubuntu One. Gre za "osebni oblak", ki omogoča oddaljeno hrambo, sinhronizacijo in izmenjavo podatkov ter izmenjavo Tomboy sporočil. Vsak uporabnik ima brezplačno na voljo 2 GB prostora, za 50 GB pa bo treba odšteti 10 USD.

Ubuntu Karmic ni zgolj osnovni operacijski sistem, saj osnovna namestitev vsebuje vse pomembnejše programe za delo z internetom (spletni brskalnik, odjemalec za elektronsko pošto, odjemalec za IM omrežja, BitTorrent odjemalec,...), pisarniške programe (OpenOffice 3) ter programe za delo s fotografijami, glasbo in videom. V skladiščih programskih paketov pa so na voljo številni brezplačni programi, med drugim tudi preko 400 iger.

Ubuntu Karmic je na voljo za 32- in 64-bitne sisteme, namestitveni program zahteva vsaj 384 MB RAM-a (oziroma 256 MB v primeru uporabe alternativnega namestitvenega programa) ter vsaj 4 GB prostora na disku. Namestitev je mogoča tudi poleg obstoječega operacijskega sistema (npr. Windows), Ubuntu pa lahko namestimo tudi na računalnike Mac (na Intel arhitekturi). Ubuntu podpira tudi namestitev iz USB ključka oz. uporabo živega USB (live USB).

Za brezplačni prenos je na voljo namizna različica (Ubuntu Desktop Edition), strežniška različica (Ubuntu Server Edition) ter posebna različica za netbooke (Ubuntu Netbook Remix). Na voljo so tudi nekatere posebne različice (npr. različice prilagojene za šolska okolja, delo z multimedijo, itd.).

Ubuntu privzeto sicer ne podpira nekaterih lastniških kodekov, vendar je podporo zanje mogoče precej enostavno namestiti, Danny Piccirillo pa je pripravil tudi obsežna navodila kako Ubuntu takoj po namestitvi še bolje prilagoditi lastnim potrebam.

Je mogoče reči ne?