Voyager 2 govori klingonščino

Matej Huš

9. maj 2010 ob 04:42:08

Voyager 2 je vesoljska sonda, ki so jo s Floride v vesolje izstrelili leta 1977. Sprva zamišljen kot nadaljevanje programa Mariner je Voyager 2 letel proti zunanjim planetom Sončevega sistema. Izkoristil je gravitacijsko energijo Urana in Neptuna ter po nekaj fantastičnih posnetkih Saturna, Urana in Neptuna odletel proti medzvezdnemu prostoru.

Podatki s senzorjev na plovilu kažejo, da je 30. avgusta 2007 na oddaljenosti 76 astronomskih enot preletel terminacijski udar (zaradi fluktuacij Sončeve aktivnosti se je to zgodilo petkrat). To je meja, kjer se sončni veter zaradi interakcije z medijem v medzvezdnem prostoru toliko upočasni, da ne potuje več z nadzvočno hitrostjo (ta znaša v tistem delu vesolja okrog 100 km/s). Voyager 1 je isto mejo prešel med letoma 2003 in 2004 na oddaljenosti okrog 94 atomskih enot (točnih podatkov ni, ker so mu detektorji za sončni veter odpovedali), kar kaže, da so meje Sončevega sistema nesimetrično oblikovane. Voyager 2 sedaj leti proti heliopavzi, ki je skrajna meja osončja. Za heliopavzo sončni veter ni več dovolj močan, da bi odrival medzvezdni medij in vetrove drugih zvezd. Tam vpliv Sonca ni več večji od vpliva drugih zvezd v vesolju.

Ni še določeno, da bomo od Voyagerja 2 dobili koristne podatke. Plovilo naj bi se v celoti ugasnilo šele leta 2025, a ga trenutno pestijo težave s sporazumevanjem. Konec preteklega meseca so Nasini znanstveniki ugotovili, da plovilo na Zemljo pošilja čudno oblikovane in nerazumljive podatke z znanstvenih instrumentov. Kontrolni in diagnostični podatki so neprizadeti, medtem ko so odčitki znanstvenih merilnikov neberljivi. Znanstveniki v Nasinem Jet Propulsion Laboratory se trudijo ugotoviti, kaj je šlo narobe in kako napako popraviti. Velika oddaljenost predstavlja dodatne težave, saj ukazi do Voyagerja in nazaj potujejo slabih 26 ur, tako da lahko na dan izvedejo en sam ukaz.

Ko bosta Voyager 1 in 2, ki sta trenutno oddaljena 113 oz. 92 astronomskih enot, čez nekaj let preletela heliopavzo, bosta prva človekova izdelka, ki bosta zapustila naše osončje. Če bodo njuni instrumenti še delovali, bomo dobili prve neposredne izmerke, kakšno je vesolje v medzvezdnem prostoru.

Več o tem.