Neptun ni temno moder

Matej Huš

6. jan 2024 ob 14:36:53

Pravzaprav nikoli ni bil razen v naših učbenikih. Velika večina fotografij, ki jih dobimo iz vesolja, se obdela, da na njih sploh vidimo podrobnosti, ki znanstvenike zanimajo. V strokovnih krogih zato ni nobena skrivnost, da so barve Urana in Neptuna, dveh najbolj oddaljenih planetov Osončja, na večini fotografij daleč do resničnosti. Neptun je bistveno bolj popravljen, tako da je videti preveč moder. A v ljudski zavesti je ostala zlasti fotografija Neptuna, ki jo je leta 1989 posnel Voyager 2. Na njej je Neptun videti temno moder. V resnici je precej bolj podoben Uranu.

Raziskovalci z Oxforda so objavili študijo, v kateri so raziskali spreminjanje barve in svetlosti Urana tekom leta in ga primerjali z Neptunom. Med drugim so tudi ponovno obdelali fotografije z Voyagerja 2 in uporabili podatke s Hubblovega teleskopa in velikega teleskopa v Atacami. Potrdili so, da je Neptun v resnici zelo podoben Uranu - oba sta svetlo zelenomodra. To niti ni bil glavni namen študij, je le medijsko najbolj izpostavljen. V resnici so opazovali spreminjanje barve Urana med letom in razloge zanje. Ta se spreminja, ker se koncentracije metana v polarnih regijah spreminjajo med solsticijem in enakonočjem. Ob solsticijih je Uran videti malce bolj zelenkast, ob enakonočjih pa bolj moder. Znanstveniki so sedaj postavili tudi model, ki to variacijo pojasnjuje. Uran je manj moder od Neptuna - verjetno zaradi debeline plasti aerosolov - še zlasti ob solsticijih, a razlika je bistveno manj dramatična od starih učbeniških razlag.

Da je bil Neptun tako temno moder, ni del zarote, temveč nujnost. Da so na fotografiji videli podrobnosti, denimo temno pego in oblake, so ga pač morali popraviti - in to so tedaj tudi javno povedali in opisali. Podobno danes počnejo milijoni ljudi, ki objavljajo fotografije na Instagramu in jih z vgrajenimi filtri malce popravijo. Enako se je zgodilo z Neptunom. O tem so že desetletja vedeli tudi amaterski astronomi, saj je že bežen pogled skozi teleskop pokazal, da sta omenjena planeta zelo podobna.

Ostaja pa dejstvo, da je mimo Neptuna letel zgolj in samo Voyager 2. Trenutno ni načrtovanih nobenih novih misij, ki bi letele mimo planeta, morda pa bodo to storili Kitajci. Prave potrebe ta hip ni, saj smo o Neptunu veliko izvedeli z novimi teleskopi, a vseeno se marsikdo želi, da bi mimo skrivnostnega planeta leteli še kdaj. V vsakem primeru pa resnični modri planet ostaja en sam - naš.