Se Applu nemara obeta protimonopolni postopek?

Matej Huš

4. maj 2010 ob 11:10:23

Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna trgovinska komisija se po poročanju New York Posta dogovarjata, katera institucija bo začela poizvedbo zoper Apple. Zbodla jih je predvsem zadnja Applova odločitev, da bodo razvijanje aplikacij za iPhone in iPad omejili le na uporabo njihovih lastnih orodij za programiranje. Z začetno poizvedbo bodo ugotavljali, ali nova politika na nedovoljen način ovira konkurenco.

Preiskava še ne pomeni, da bodo zoper Apple sprožili tudi postopek. Z začetno poizvedbo namreč organi le preverijo, ali je začetek polne in temeljite preiskave utemeljen. V tem primeru bi pristojna agencija Applu vročila nalog za predajo potrebne dokumentacije, preiskava pa bi lahko eskalirala v pravni postopek.

Apple takšnih pozivov ni vajen. Še do nedavnega so bili v Applu tisti, ki so se borili proti okorelim mastodontom, kot je Microsoft, in jim očitali oviranje konkurence. Toda podjetje Steva Jobsa je v tem času pridno raslo, njegova tržna kapitalizacija dosega vrtoglavih 240 milijard dolarjev, omejitve, ki jih postavljajo svojim uporabnikom, pa so vedno bolj drakonske. Zato se bodo morali navadi tudi budnejšega nadzora varuhov konkurence.

Nihče izmed vpletenih informacij, ki jih je pridobil New York Post, ni želel komentirati.