Android na vrhu v ZDA

Primož Resman

29. apr 2010 ob 14:35:42

Najnovejši podatki podjetja AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih telefonih, kažejo, da je po količini prenesenih podatkov, če se omejimo le na ZDA, od koder pride 45% vseh zahtevkov, Android v marcu prehitel iPhone ter tako postal mobilni operacijski sistem z največjim deležem serviranih oglasov. Iz grafov, ki so jih pripravili pri Ars Technici, vidimo, da je v preteklih letih daleč največ izgubil Symbian. Jeseni 2008 je namreč prejel kar 60% vseh (svetovnih) oglasov na mobilnih telefonih, ta delež pa je v letošnjem marcu padel na le 21%, kar ga umešča na 3. mesto na lestvici. Na svetovni lestvici je Android tik pred njim (25%, Symbian je prehitel v lanskem decembru), medtem ko ima iPhone OS na prvem mestu še zdravo prednost 46% deleža.

Windows Mobile z webOS zaseda dno lestvice z le nekaj odstotki (WinMo je imel jeseni 2008 še 10% delež), med njiju in Symbian pa je umeščen še Research in Motion s svojimi Blackberryji, ki dobi serviranih slabih 10% vseh oglasov.

Zanimivi so tudi deleži naprav v primeru iPhone OS ter njegove različice. Če si ogledamo delež naprav jasno vidimo, zakaj iPhone OS 4 ne bo podpiral prve generacije iPhoneov in iPod Touchev, saj slednja skupaj dobita le 4% vseh oglasov, namenjenih za iPhone OS, medtem ko iPhone 3G in iPod Touch 2. generacije dobi 45% oglasov. Preostanek, 51%, pripada najnovejšemu iPhone 3GS in strojno enakemu iPod Touch 3. generacije.

Večinski delež pri različicah operacijskega sistema pobereta najnovejši različici iPhone OSa, 3.1.3 in 3.1.2 (najnovejša različica ki omogoča jailbreak), s 44 oz. 42 odstotki. Preostanek pripada starejšim različicam iPhone OS 3 (9%) ter izdajam pred iPhone OS 3, katerih je 5%. Podrobnejše poročilo AdMoba si lahko ogledate v Adobeovem dokumentu.

Pri Ars Technici so na željo bralca pripravili še podatke o obisku njihove strani z mobilnih naprav iz obdobja zadnjih 30 dni. S skupnimi 71% kraljuje Apple, saj je kar 50% obiskovalcev do strani dostopalo z iPhona, 12% z iPada ter 9% z iPod Toucha. Približno četrtina mobilnih obiskovalcev je uporabila napravo, na kateri teče Android, medtem ko trije odstotki obiskovalcev uporabljajo Blackberryje. Ostali operacijski sistemi (Symbian, webOS, Windows Mobile) predstavljajo zgolj 2% vseh obiskovalcev.