Neuspela akcija Mobli

Mandi

27. jul 2012 ob 14:10:15

Dva tedna nazaj je britanska policija pripravila posebno akcijo "Mobli" proti kraji mobilnih telefonov. V več lokalih v krajih Hastings in St. Leonards na jugu države so načrtno pustili mobilne telefone, pač pod vtisom, da jih je nekdo pozabil. Aparati so bili opremljeni z dodatnimi sledilci in oznakami, lokale pa so v sodelovanju z lastniki patruljirali še dodatni policisti v civilu, upajoč, da se bo kateri od obiskovalcev ujel v nastavljeno past.

Žal (ali na srečo) prav nihče ni bil pripravljen ukrasti telefona. Nekateri aparati so celoten sobotni večer preležali na istem mestu, ostale pa so najditelji brez obotavljanja izročili natakarju oziroma varnostniku lokala. Na koncu niso aretirali niti ene osebe.

Policija je potem svoje razočaranje objavila kot "zmago", v smislu, da jim je trošenje davkoplačevalskega denarja akcija "povrnilo vero in zaupanje v javnost". Kot na svojem blogu komentira ugledni kriptolog Schneier, pa jim žal ni uspelo spremeniti naslova objave, ki (še danes) ostaja Operacija Mobli uspešno odvirnila tatotev mobilnih telefonov v Hastingsu, čeprav s svojo akcijo pravzaprav niso odvrnili nikogar. Povprečen obiskovalec lokala, tako Schneir, telefon itak že ima, z ukradenim si ne bi mogel kaj dosti pomagati, obenem pa ljudje v nasprotju s pričakovanji policije po svoji naravi niso lopovi. Policija bi bržkone dosegla več, če bi se bila spravila nad profesionalne tatove mobitelov, pri operaterjih dosegla trajno blokado oz. sledenje ukradenih telefonov (kar operaterjem ni v interesu, ker imajo od novega "lastnika" prihodke), ali vsaj prihranila nekaj denarja z nameščanjem sledilcev, ker so današnji telefoni že sami po sebi prvovrstne sledilne naprave.

Če torej pozabite mobilni telefon v lokalu, vam ne bi smelo biti hudega, razen seveda če je vaš posel testiranje prototipa iPhona 4 oziroma 4S. No, kaj pa vemo, iPhone 5 je napovedan za jesen, in poletnega popivanja še ni ravno konec.