Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Matej Kovačič

29. apr 2010 ob 20:50:38

Danes je izšel Ubuntu 10.04 LTS z imenom Lucid Lynx. Tokratna različica (ki ima tudi dolgotrajno, triletno podporo) prinaša številne (po mnenju nekaterih nekoliko preštevilne) novosti.

Pod pokrovom teče Linux jedro 2.6.32, dokončno pa so se znebili tudi HAL-a, posledica česar je med drugim tudi hitrejši zagon računalnika oziroma zbuditev iz mirovanja. Uporabniki nVidia grafičnih kartic bodo gotovo veseli privzeto vključenih Noveau gonilnikov, izboljšan pa je tudi upravitelj omrežnih povezav (ki mimogrede že kar nekaj časa zna deliti internetno povezavo na poljubnem omrežnem vmesniku). Spremenili so tudi videz samih oken (kar je prineslo nemalo pritožb, ki so bile večinoma preslišane), seveda pa si lahko nov videz kadarkoli zamenjate za starega.

Novi Ubuntu ima tudi vgrajeno podporo za socialna omrežja. S pomočjo Gwibberja se lahko uporabniki povezujejo z omrežji Twitter, identi.ca, Facebook, itd. Vsak uporabnik, ki se registrira pa pridobi tudi 2 Gb brezplačnega prostora v Ubuntu One oblaku (50 Gb z doplačilom), ki omogoča shranjevanje in sinhronizacijo datotek, zapiskov in kontaktov. Ubuntu One je integriran tudi z glasbeno trgovino.

10.04 med drugim prinaša tudi izboljšano avtentikacijo za Active Directory, strežniška različica pa vsebuje tudi podporo za tim. zasebne oblake s pomočjo Eucalyptus-a. Ubuntu po novem sicer v privzeti namestitvi ne vsebuje več urejevalnika slik Gimp (seveda ga lahko namestimo kasneje), vsebuje pa privzeti urejevalnik videoposnetkov PiTiVi. Prenovljen je tudi program za skeniranje dokumentov.

Ubuntu po novem omogoča tudi enostavno podporo šifriranemu domačemu imeniku (za vsakega uporabnika lahko določimo ali so datoteke v njegovem domačem imeniku privzeto šifrirane ali ne). Nekaj sprememb je doživel tudi Ubuntu Software Center.

Ubuntu 10.04 LTS je na voljo za 32- in 64-bitne sisteme in sicer kot namizna, netbook in strežniška različica. Poleg osnovne različice z Gnome namizjem so na voljo še različice s KDE in Xfce namizjem ter posebne različice namenjene izobraževalnim ustanovam (Edubuntu) ter multimedijski podpori (Mythbuntu in Ubuntu Studio). Seveda lahko programske pakete iz ene različice brez težav nameščamo tudi na ostale.



Tokratni Ubuntu vsekakor prinaša številne spremembe. Kako bodo sprejete med uporabniki pa bo pokazal čas.