Izšel Ubuntu 18.04 LTS

Matej Huš

27. apr 2018 ob 10:15:48

Izšla je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki to pot nosi oznako LTS, kar pomeni dolgoročno podporo. Ubuntu 18.04 LTS bo dobival posodobitve in popravke pet let, torej vse do aprila 2023. Običajne različice so podprte le devet mesecev. Nova verzija s kodnim imenom Bionic Beaver prinaša kopico popravkov, vključno z novim jedrom, zakrpanimi ranljivostmi Spectre in Meltdown in novimi verzijami priloženih programov (npr. GNOME 3.28, LibreOffice 6.0, jedro 4.15).

V primerjavi s predhodno verzijo Ubuntu 17.10 velikih sprememb ni. Bodo pa precej presenečeni uporabniki verzij LTS, ki so vztrajali pri 16.04 LTS. Privzet grafični strežnik je ponovno Xorg, potem ko je 17.10 uvedel Wayland. Ta, čeprav je prihodnost, še vedno ni povsem podprt (denimo Nvidiini gonilniki za 3D se ne razumejo z njim), zato ga je treba ročno izbrati, če ga želimo. Podobno ima Waylan probleme s Skypom, Google Hangouts in orodji za oddaljeno namizje. Grafično okolje pa je še vedno GNOME Shell, saj je Unity v 17.10 umrl.

Ubuntu 18.04 LTS končno podpira vse emojije, kar ni ravno zelo pomembno, je pa lepo. Canonical odslej zbira več informacij o računalniku, če mu to dovolimo, in jih agregirano priobči v spletu. Canonical Livepatch je funkcija za nameščanje popravkov jedra brez ponovnega zagona, kar je uporabno za strežnike. Najpomembnejša razlika pa je izostanek 32-bitne verzije. Namizne distribucije so odslej izključno 64-bitne, za 32-bitne računalnike pa ostajata Xubuntu in Ubuntu MATE.