Notranji ministri EU podpirajo sporazum SWIFT

Matej Huš

28. apr 2010 ob 22:15:43

Evropski parlament je februarja letos zavrnil sporazum SWIFT, ki bi omogočil izmenjavo podatkov o finančnih transakcijah v Evropskem gospodarskem prostoru z ZDA. Zdelo se je, da je sporazum SWIFT mrtev in da so se Evropejci končno znali zoperstaviti enosmernim ameriškim pritiskom, a tako je kazalo le na prvi pogled. Nizozemska je na primer že imela sklenjen bilateralni sporazum o izmenjavi podatkov, pričakovati pa je bilo, da se bodo ZDA lotile vsake države posebej in izsilile podpis sporazumov. Ne bo jim treba, saj bodo evropski notranji ministri složno podprli padli sporazum.

Kot piše Večer, so notranji ministri članic EU na rednem zasedanju obravnavali to temo in ugotovili, da je za boj proti terorizmu takšen sporazum potreben. Predsedujoči Alfredo Perez Rubalcaba je po zasedanju pojasnil, da tak sporazum EU hoče imeti, saj da gre za enega osnovnih elementov sodelovanja v boji zoper terorizem. Ministri so se izrekli proti podpisovanju dvostranskih sporazumov posameznih članic, zato bosta Evropska komisija in Svet EU pripravila nov predlog, takoj ko bo Komisija prejela mandat za pripravo sporazuma. V njem bodo upoštevali pripombe parlamenta, zato upajo, da ga parlament ne bo zavrnil. Za zdaj je soglasje ministrov še na načelni ravni, formalizirali pa ga bodo 10. maja z ratifikacijo.

Slovenski pravosodni minister Aleš Zalar pojasnjuje, da je prvi sporazum padel tudi zaradi tega, ker ni bilo povsem jasno, kaj naj bi se sploh posredovalo in kaj bi ZDA s podatki počele. V novem sporazumu naj bi tako določili, da se ne bodo posredovale vse podrobnosti o transakcijah, marveč zgolj analize iz zbranih podatkov. Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström dodaja, da bo novi dogovor vseboval pomembna jamstva za zaščito podatkov.