Android na iPhoneu, Froyo že v divjini

Primož Resman

24. apr 2010 ob 10:38:11

Če lastnikom iPhona, vsaj prvotne verzije, ki podpira le omrežja 2. generacije, iz kateregakoli razloga ni všeč Applov vmesnik (ki je po mnenju mnogih eden najboljših v industriji), brez skrbi, obstaja rešitev. David Wang, poznan tudi pod vzdevkom planetbeing, je na iPhone namreč prenesel Googlov Android. Zaenkrat gre še za nekoliko grobo izdajo, saj ne deluje najhitreje ter pri določenih uporabnikih povzroča težave, a dokazano deluje z menijem, ki vam omogoči izbiro operacijskega sistema za zagon.

David meni, da bo prenos na iPhone 3G relativno enostaven, a naj bi bil zato bolj trd oreh iPhone 3GS. V primeru da zagonski meni, iBoot, ne deluje, lahko izvedete t.i. tethered boot (povezani zagon), kjer Android zaženete s pomočjo osebnega računalnika, podobno, kot v primeru novejšega jailbreakanega iPhonea 3GS z operacijskim sistemom 3.1.3. Glede na video gre za Android 1.6, za katerega pa žal ni obljubljen Adobeov Flash. Več na blogu planetbeinga.

V divjini je bilo mogoče opaziti tudi že prihodnjo različico Androida, 2.2, ki ga poznamo pod kodnim imenom Froyo (Frozen Yoghurt). Na spletni strani Android and Me že od 7. aprila opažajo obiskovalce, katerih operacijski sistem je označen kot Android 2.2, na strani Mobiflip.de pa so se dokopali do slike HTC-jevega Magica, ki naj bi že imel nameščen Froyo, a je nekoliko vprašljiva resničnost slike. Vseeno je glede na vire blizu Googla Froyo že v fazi testiranja ter naj bi bil javnosti v obliki nabora funkcij najavljen na Googlovi konferenci I/O (19. maja), podobno, kot se je lani zgodilo z Android 2.0.

Glede na Android and Me naj bi Froyo prinesel podporo Flashu 10.1, OpenGL ES 2.0 razširitve, prevajalnik JIT, podporo FM radiu (ni specificirano, če gre za sprejemnik ali oddajnik) in večbarvne kroglice za navigacijo (ima jo Nexus One), popravke za nekoliko manj običajne ločljivosti ter več prostega delovnega pomnilnika.

Če že govorimo o Androidu, ne moremo mimo še ene zakasnitve posodobitve za HTC-jev Hero, ki naj bi Android 2.1 po prvih napovedih dobil že februarja. To se je zaradi zamud premaknilo vse do srede maja, zdaj pa bodo uporabniki najverjetneje nekoliko razočarani ob novici, da je vsaj Evropski izid popravka prestavljen v junij.

Z veseljem lahko sporočimo še, da Google Maps Navigation počasi leze iz svojega brloga, ki pokriva zgolj ZDA. Popolnoma brezplačna (razen prenosa podatkov) navigacija, ki omogoča tudi glasovno usmerjanje, je namreč na voljo angleškim uporabnikom Androida, ki mora biti vsaj v obliki različice 1.6 ter imeti nameščen Google Maps 4.1.0. Upajmo, da bo Google to funkcionalnost v kratkem razširil še drugod po Evropi.