Android 2.2 najbolj razširjena različica

Primož Resman

3. dec 2010 ob 00:44:59

Fragmentacija platforme je najbolj pogosto omenjen problem Androida, kjer se v prvi vrsti cilja na programsko fragmentacijo, še vedno močno zastopane zastarele različice operacijskega sistema, vse bolj pa tudi na strojno fragmentacijo, kjer se primerja zmogljive mobilnike z več kot gigahertčnimi procesorji, kmalu tudi z dvema jedroma, z ugodnimi mobilniki, ki dosegajo zgolj polovico te frekvence ter mnogo manjšo ločljivost zaslona, posledično pa razvijalcem povzročajo precejšne preglavice.

Prav fragmentacija je pogosto označena tudi kot glavni razlog za veliko popularnost platforme iOS med razvijalci ter manjšo zainteresiranost za Android. Vseeno se stvari počasi izboljšujejo, saj je Android 2.2 oz. FroYo že najbolj razširjen operacijski sistem s 43,4 % uporabniki celotne platforme (ki so v preteklih dveh tednih z naprave dostopali do Marketa) ter bo glede na zgodovino najverjetneje že v kratkem prišel do polovičnega deleža, če tega ne bo prekinila nova različica. Nekoliko manjši delež z 39,6 % ima le malo starejši, a vseeno precej moderen Android 2.1, zadnji član družine Eclair, medtem ko sta že popolnoma v manjšini prvi različici Cupcake in Donut oz. Android 1.6 in 1.5. Slednji ima le še 6,3 % uporabnikov, medtem ko je Android 1.6 še vedno naložen na 10,6 % aktivnih napravah.

Preostane še 0,1 %, ki jih pri Googlu pripisujejo ostalim zastarelim različicam operacijskega sistema, predvsem kratkoživega Androida 2.0 in 2.0.1, pravzaprav videnega zgolj na Motorolinem Droidu. A nedvomno sem spada še peščica uporabnikov s popolnoma novimi, nestabilnimi izdajami prihajajočih različic, predvsem Gingerbreada. Slednjega so nekoliko nenamenoma pokazali pri Hong-Kongški podružnici Googla v novem videu, ki prikazuje zmogljivosti Google Voice. Nekoliko je spremenjena zagonska vrstica na namizjih, črna vrstica za opozorila (pred tem je bila bela) ter novi gumbi za potrditev možnosti oz. razširitev menijev v nastavitvah.