AMD bo še bolj sodeloval z GlobalFoundries

Primož Resman

21. apr 2010 ob 15:53:19

Nekoliko zanimivo je bilo, da AMD, ki je kupil kanadskega grafičnega giganta, ATI, čipe za grafične kartice slednjega ni izdeloval v svojih tovarnah oz. po razcepu pri svojem proizvodnem partnerju GlobalFoundries, temveč so se odločili za grafične procesorje in vezna čipovja še naprej uporabljati največjo svetovno livarno TSMC. Vseeno so bile govorice glasne, da bodo tudi pri ATI-ju naredili zamenjavo ter vsaj vzporedno uporabljali obe največji livarni, če že ne bodo naredili popolne zamenjave. Nedvomno ima z dolgotrajnim sodelovanjem TSMC-ja veliko povezavo sama zasnova čipa, ki močno sloni na tehniki izdelave, različni med posameznimi livarnami.

Pri AMD-ju oz. ATI-ju so nedvomno imeli čas, da se pripravijo na izdelavo pri GlobalFoundries, to odločitev pa je še mnogo bolj smiselno naredil težaven 40 nm-proizvodni proces TSMC-ja. Tako naj bi že z naslednjo generacijo, t.i. Northern Islands, ATI-jeve grafične čipe izdeloval (tudi) GlobalFoundries. Po opustitvi 32 nm-proizvodnega procesa tako pri TSMC kot pri GlobalFoundries jim ne preostane drugega, kot da izid severnih otokov nekoliko zakasnijo in naredijo neposreden preskok na 28 nm.

Izdelava slednjega naj bi se pri GlobalFoundries pričela že v prihodnjem letu. Do takrat bomo najverjetneje ugledali osvežitev trenutnih Radeonov, t.i. Southern Islands, ki bodo še vedno izdelani v 40 nm. Omenimo še, da bo po R600, jedru na Radeon HD 2900 ter seriji HD 3000, Northern Islands prva večja sprememba arhitekture pri ATI-ju, podobno, kot je bil to za nVidio Fermi.