TSMC izpušča tudi 22 nm

Primož Resman

16. apr 2010 ob 18:31:26

Pred nekaj dnevi smo poročali, da so se pri GlobalFoundries zaradi pomanjkanja zanimanja strank odločili ukiniti razvoj 32 nm-proizvodnega procesa ter s 45 nm skočiti neposredno na 28 nm. Omenili smo tudi, da so se že pred časom podobno odločili pri TSMC-ju, kar je bilo smiselno zaradi majhne razlike med 40 in 32 nm. Zgodovina se ponavlja, saj bodo pri TSMC-ju v bližnji prihodnosti izpustili še eno načrtovano stopničko, 22 nm. Z 28 nm-proizvodnega procesa se bodo v letu 2012 in 2013 preselili neposredno na 20 nm.

TSMC-jeva ukinitev razvoja na 32 nm je povzročila težave velikima grafičnima konkurentoma, ATI-ju in nVidii. Oba sta namreč računala na pomanjšan proizvodni proces, ki naj bi bil predstavljen še letos, a sta z ukinitvijo morala nekoliko spremeniti svoje strategije. Proizvodnja na 28 nm se bo namreč začela šele čez približno eno leto, v prvi polovici leta 2011. Po novem ukinjen proizvodni proces na 22 nm je bil prav tako načrtovan za leto 2011, a bo to potencialne stranke udarilo precej manj, kot ukinitev 32 nm. S pomočjo slednjega naj bi bil namreč izdelan ATI-jev naslednik trenutne serije grafičnih kartic, t.i. Northern Islands, medtem ko je na 32 nm računala nVIdia za novor evizijo Fermija, ki je v trenutni obliki prevroč in preveč potraten.

TSMC-jev največji konkurent, GlobalFoundries, prav tako načrtuje proizvodnjo na 28 nm v letu 2011, s povezavo v AMD-ju pa je možno, da bodo pri ATI-ju zamenjali glavnega izdelovalca njihovih čipov. S trenutnimi generacijami to ni bilo mogoče, ker sama zasnova čipa ni bila združljiva z načinom izdelav,e ki se ga poslužujejo pri GlobalFoundries, a bi se to zlahka spremenilo z izdajo nove generacije.