Posodobitev PlayStationa 3 z obilico težav

Matej Huš

8. apr 2010 ob 11:01:25

Kot je bilo napovedano, je Sony izdal posodobitev 3.21 za PlayStation 3, ki je že pred izidom dvignila ogromno prahu, ker je z njo Sony onemogočil možnost poganjanja alternativnih operacijskih sistemov na konzoli. Tako se je s PS3 poslovil Linux. To pa ni edini minus nove posodobitve, ki uporabnikom povzroča nemalo sivih las.

Pogumni, ki so jo namestili že prvi dan, pišejo o neskončni zanki pri namestitvi in nedelovanju različnih krmilnikov. Tisti, ki so se prebili skozi namestitev, se nadalje pritožujejo o neodzivnosti internetne povezave in nepojasnjenih prekinitvah, težavami z nekaterimi zaslonskimi ločljivostmi in povezavami HDMI. Uporabniki, ki so iz previdnosti raje počakali pred nameščanjem posodobitve, pa se soočajo z nedelovanjem Playstation Network (za povezavo je posodobitev nujna) in nekaterih spletnih iger.

K zarotam nagnjeni špekulirajo o zlobnih namenih Sonyja priskutiti stare PS3 uporabnikom, a bolj verjetno gre le za površno napisan popravek. Dokler Sony ne da uradne izjave in morebiti celo nove verzije posodobitve, je z nadgradnjo bolje počakati.

Rešitev za poganjanje Linuxa se je medtem že našla; Geohot je napisal prilagojen firmware 3.21OO, ki vrne možnost Namesti drug operacijski sistem. Javnosti popravek še ni na voljo, a bo kmalu.