Hud udarec za nevtralnost interneta

Matej Huš

7. apr 2010 ob 09:26:22

Ameriško prizivno sodišče je preglasovalo odločitev ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) z razsodbo, da FCC nima pristojnosti od ponudnikov širokopasovnega dostopa do interneta (ISP) zahtevati enakopravne obravnave vsega internega prometa, ki teče po njihovi infrastrukturi. Pobudnik je bil ISP Comcast, ki je spodbijal FCC-jevo pristojnost. Soglasna odločitev vseh treh sodnikov je hud udarec za FCC, ki si je prizadeval za uzakonitev zahteve po nevtralnosti interneta, da ne bi telekomunikacijski operaterji in ISP-ji favorizirali nekaterih vsebin na internetu na račun drugih.

Spor sega v leto 2007, ko je Comcast posegal v uporabniški promet prek protokola torrent. FCC jih je takrat pozval, da nemudoma nehajo blokirati promet. Comcast se je na zahtevo pritožil na sodišče, ker da zahteva FCC-ja nima zakonske podlage in pristojnosti, saj je Busheva administracija deregulirala širokopasovni dostop do interneta, kar je leta 2005 potrdilo Vrhovno sodišče. Sedaj jim je prizivno sodišče pritrdilo.

Odločitev sodišča pa ima mnogo širše posledice, kot le blokiranje P2P-omrežij. Sodišče je namreč ISP-jem implicitno dovolilo, da sami odločajo, kaj se bo pretakalo po njihovih kablih, in s tem zabila žebelj v krsto internetne nevtralnosti.

FCC-ju ostaja še nekaj možnosti. Lahko se obrnejo neposredno na Kongres s prošnjo, da jim eksplicitno pokloni pristojnost za regulacijo širokopasovnih povezav. Druga možnost je pritožba na odločitev sodišča, kar bi prav tako trajalo.