Opera še vedno nezadovoljna z Microsoftom

Matej Huš

5. apr 2010 ob 00:02:57

En mesec je od tega, ko je Microsoft zakopal bojno sekiro z Evropsko komisijo in v Windows vključil izbirno okno, kjer lahko uporabniki pred prvo povezavo z internetom izberejo, kateri brskalnik bi želeli uporabljati. V prvi vrsti so jim na voljo IE, Opera, Firefox, Safari in Chrome, v drugi vrsti pa se skrivajo še nekateri manj znani. Nekoliko jim je zagodel njihov generator psevdonaključnih števil, ki v prvi implementaciji ne deloval pravilno, a so to po opozorilih kmalu popravili. Zgodba bi bila končana, če se ne bi vnovič oglasili Norvežani.

Pisci Opere, ti isti Norvežani, ki so vso stvar sprožili, še vedno niso zadovoljni s končno rešitvijo. Moti jih, da je izbirno okno pri sveži namestitvi Windows skoraj v celoti skrito za nastavitvenim oknom za IE. Bojijo se, da se bodo uporabniki prebili skozi nastavljanje IE-ja in nato ne bodo izbrali nobenega drugega brskalnika v izbirnem oknu. Obnašanje so tudi demonstrirali (glej sliko).

Microsoft je odmahnil z roko, češ da se to zgodi le, če uporabnik prvič zažene IE, ki ga je poprej izbral kot privzet brskalnik, pred izbiro brskalnika v izbirnem oknu, za kar je pri obstoječih uporabnikih malo možnosti (navsezadnje so gotovo že kdaj zagnali IE). V Operi so drugačnega mnenja, zato razmišljajo o vnovični pritožbi na Evropsko komisijo.