Prenos alternativnih brskalnikov poskočil

Matej Huš

11. mar 2010 ob 12:02:09

Microsoftovo izbirno okno v evropski verziji Windows, ki uporabnikom ponudi izbor IE-ja, Opere, Firefoxa, Chroma in Safarija kot privzeti brskalnik, konkurenci že dela uslugo. Pri ArsTechnici so se pri proizvajalcih brskalnikov pozanimali, ali po splavitvi novega okna beležijo več prenosov. Odgovor je pritrdilen.

Norvežani, ki so spor z Evropsko unijo s svojo pritožbo zanetili, opažajo učinke. V Opera Software so namreč dejali, da so se prenosi njihovega brskalnika v Belgiji, Franciji, Španiji, Poljski in Veliki Britaniji več kot potrojili. Podrobnih številk niso imeli, so pa njihovo objavo obljubili.

Tudi Mozilla, ki ima v Evropi že tako ali tako močno zaledje, pridobiva. Prvi podatki, s katerimi razpolagajo, kažejo, da so zaradi ponujene možnosti izbire pridobili med 50 in 100 tisoč novih uporabnikov. Njihov predstavnik za stike z javnostmi dodaja, da pričakujejo še povečanje teh številk, ko bo Microsoft izbirno okno ponudil še v drugih evropskih državah.

Apple se na vprašanje ni odzval, medtem ko v Googlu niso bili preveč zgovorni, saj so le skopo pojasnili, da podatkov iz tako kratkega časovnega obdobja ne morejo objaviti. Vprašanje je, ali bodo vsi novi uporabniki vztrajali. Veliko prenosov je gotovo posledica radovednosti (podobnim pojavom smo priče ob vsakokratnemu izidu nove verzije brskalnikov), zato ni nujno, da bo večina res uporabljala nov brskalnik. Podrobnejše statistike rabe lahko pričakujemo že konec meseca.