Letošnje spletne prvoaprilske potegavščine

Matej Huš

2. apr 2010 ob 20:13:02

Minil je še en prvi april, tradicionalni vsakoletni dan norcev, ko ni verjeti nobeni izmed strani na internetu razen Slo-Techu. Nepazljivi bralci so se tako tudi letos lahko naplahtali na vsakem koraku. Poglejmo si najboljše potegavščine letošnjega prvega aprila.

Najbolj prepričljivo so mimoidoče naplahtali v New Yorku. Na Manhattnu se je nekaj ljudi, oblečenih v oblačila znane ameriške verige z restavracijami s hitro prehrano In-N-Out Burger, postavilo pred plakat in delilo letake. Na njih so reklamirali prihod verige na vzhodno obalo ZDA. V In-N-Out Burger, ki ima restavracije le na zahodni obali, so zanikali vpletenost in tudi novice o širitvi. Nekdo si je lačne Newyorčane hudo privoščil.

V Googlu so kot po navadi pripravili celo serijo šal. Ker se je marca kansaška Topeka začasno preimenovala v Google v želji, da jo Google opazi in v njihovem mestu začne graditi svoje gigabitno optično omrežje, je Google uslugo vrnil in se začasno preimenoval v Topeka. Poleg tega so iskalni čas na straneh začeli izpisovati v alternativnih časovnih enotah (npr. 23,00 skiddoo). Njihov YouTube je napovedal ozkopasovno verzijo strani, ki videoposnetke prevede v tekst. Prevajalci iz ekipe Google Mobile so objavili prevajalnik, ki razume živalski jezik.

Wikipedija nas nobeno leto ne razočara, saj na prvi strani v rubriki Na današnji dan objavi kopico izmišljenih podatkov. Flickr je pokazal FlickrPad, medtem ko je trgovina za ThinkGeek predstavila My First Bacon in Dharma uro za privržence serije Skrivnostni otok. Toshiba je predstavila napihljivi prenosnik.

Potrudili so se tudi pri Yahooju, kjer so napletli zgodbo, da ameriška zvezna trgovinska komisija preiskuje njihovo izvršno direktorico Carol Bartz, ker naj bi obsceno govorila. Na CIO News so poročali, da je Microsoft za reklame za Windows 7 najel Tigerja Woodsa. Zgodba ni bila neverjetna, ker je Jerry Seinfeld že oglaševal Microsoft.

Kodak je izumil aromatografijo, torej shranjevanje posnetkov vonjav. Nature in Science sta objavili združitev v novo revijo, ki bi se imenovala Scientific Nature ali Nature Science. In še zadnja iz znanstvenih krogov: moški, ki je bil aretiran v CERN-u, je trdil, da je iz prihodnosti.