Googlov optični internet na poti v Evropo?

Matej Huš

25. okt 2011 ob 16:23:48

Eden izmed Googlovih podpredsednikov David Drummond je napovedal, da bo podjetje sčasoma začelo graditi optični internet po Evropi. V petek je na sestanku s francoskim ministrom za industrijo razkril, da Google "podrobno preučuje" projekt izgradnje optičnega omrežja, pri čemer pa ni navedel nobenih datumov, številk ali konkretnejših zavez.

Podobnega projekta se je Google eksperimentalno lotil tudi v ZDA. Leta 2010 so napovedali, da bodo v enem mestu začeli graditi lastno optično omrežje za priključitev gospodinjskih uporabnikov. Ker so bile obljubljene hitrosti zelo visoke (v rangu gigabita na sekundo), se je k projektu prijavilo več kot 1000 ameriških mest, Google pa je naposled izbral Kansas City. Gradnja infrastrukture tam šele teče, prve uporabnike pa kanijo priključiti prihodnje leto.

Google je tedaj dejal, da je Kansas City zgolj prvo izmed mest, ki bodo deležna Googlovega hitrega interneta, a na razširitev infrastrukture bo potrebno še precej počakati. Projekt je namreč obležal kot eden izmed stranskih projektov v Googlu, ki sicer dobiva financiranje in napreduje, a posebne pozornosti Google vanj (vsaj javnosti očitno) ne polaga.

Zato je napoved o gradnji optike v Evropi presenetljiva, saj ima Evropa precej boljšo internetno infrastrukturo od ZDA. Medtem ko je v Evropi širokopasovni dostop do interneta že standard in je v večjih mestih povsem dosegljiva tudi optična povezava, je v ZDA situacija porazna. Širokopasovne povezave so dražje, imajo mesečne omejitve prenosa in marsikod je optični priključek sploh nedsoegljiv (zanimivo je, da je z omrežjem 4G pa situacija ravno obrnjena). Evropa je pred dobrim tednom tudi napovedala večmilijardna vlaganja v izgradnjo še boljše optične infrastrukture. Mogoče je Google videl svojo priložnost tu, saj bo šlo za 9,2 milijarde evrov subvencij do leta 2020, skupno pa naj bi vse investicije dosegle 300 milijard evrov.