Največji Microsoftov polom Bob star 15 let

Matej Huš

30. mar 2010 ob 06:59:16

Microsoft je v svoji bogati 35-letni zgodovini (obletnico bomo praznovali v nedeljo, tako da naše novice berite tudi takrat) uspel izdati nekaj izvrstnih izdelkov, a tudi precej polomij. Windows Millennium, Windows Vista, MSN Music, ročne ure MSN Smart Watch in legendarni modri zaslon smrti na uradni predstavitvi Windows 98 si vsi zaslužijo svoje maline, a spektakularnemu polomu Boba, ki je izšel pred 15 leti in umrl le leto pozneje, ne sežejo niti do kolen.

V Windows 3.1 smo se med programi gibali s Program Managerjem, ki ni bil nikakršen estetski presežek, a je svojo nalogo za tisti čas opravljal zadovoljivo. Pestile so ga le pripombe uporabnikov, da je za tehnologije nevešče uporabnike nekoliko prezahteven, zato se je Microsoft lotil novega uporabniškega vmesnika. Konec marca 1995 je izšel Microsoft Bob, ki je bil stranski izdelek pri razvoju Microsoft Publisherja, ki živi še danes. Dizajnerja Publisherja sta leta 1991 po zaključku dela na tem projektu sta osnovala skupino, ki je začela razvijati nov uporabniški vmesnik za delo z računalnikom. Vodja ekipe je bila Melinda French, ki je kasneje postala Melinda Gates, za kar zlobni jeziki še danes trdijo, da je bil glavni razlog, da se je delo na Bobu sploh začelo.


Kakorkoli že, marca 1995 je bil Bob nared. Po pompozni predstavitvi na CES-u so vsi verjeli, da je to prihodnost rokovanja z računalniki, ki bo branje priročnikov in navodil za delo postavila na smetišče zgodovine. Delili so prtičke z napisom Bob, prizorišče je preletelo letalo, ki je vleklo napis Dobrodošel Bob, po glavni aveniji v mestu so se sprehajali najeti ljudje s sendvič oglasi za Bob. Vladalo je prešerno vzdušje:


Bob je ubral preprost pristop, saj je na računalniku nameščeno programje predstavil kot predmete v stanovanju. Po tem navideznem prostoru se je bilo moč premikati iz sobe v sobo, kjer so domovali Word, finančne aplikacije itn, kjer so nam pomagal prijazni živalski pomočniki. Toda prve težave so se že zrcalile na obrazih kupcev - Bob je bil predrag in prepožrešen. Tudi tehnični novinarji, ki so ga dejansko preizkusili, so bili nad njim manj navdušeni od analitikov, ki so videli le predstavitev. Zadnji žebelj v njegovo krsto je zabil kar Microsoft sam, ko je izdal Windows 95, ki je imel bistveno preglednejši uporabniški vmesnik. Leta 1996 so Bob umaknili iz prodaje, po tem ko so prodali vsega 58 tisoč kopij (za primerjavo: v prvem mesecu so prodali 2,75 milijona kopij Windows 95).

Bob je mrtev že dobro desetletje, ideja pa še ni. Vse od Office 97 do Office 2003 smo ostanke Boba imeli v pisarniškem paketu. Znamenita sponka in drugi animirani liki so nastali na pogorišču propadlega projekta. Ubogljivi kuža je našel celo mesto v Windows XP kot pomočnik pri iskanju.

Več o zgodovini Boba so pripravili na Technologizerju.