The Times in Le Monde bosta plačljiva tudi medmrežju

Matej Huš

29. mar 2010 ob 02:28:08

Časi brezplačnih časnikov na spletu se, tako kažejo zgledi, končujejo. V začetku tega leta je za januar 2011 vrnitev k plačljivemu dostopu napovedal The New York Times, sedaj pa mu bosta na tej strani Luže sledila še The Times in The Sunday Times of London, ki sta prav tako v lasti medijskega konglomerata News Corporation. Trenutno sta oba časnika dostopna na kombinirani strani Times Online, kar bo trajalo do maja. Takrat bosta dobila vsak svojo stran, ki bo od junija tudi plačljiva. Enodnevni dostop bo stal en funt (1,12 evra), tedenski pa dva funta (2,23 evra) - vstopnica bo pokrivala oba časopisa. Naročniki tiskanih izdaj bodo lahko brskali po internetnem arhivu brezplačno.

Za isti poslovni model so se odločili tudi v francoskem dnevniku Le Monde, ki od danes zaračunava dostop do nekaterih vsebin. Mesečni dostop bo prve tri mesece stal 20 evrov in nato 30 evrov. Kdor bo zadovoljen z dostopom izključno prek iPhona, pa bo lahko za naročnino odštel 15 evrov mesečno.

Rupert Murdoch, večinski lastnik News Corporation, je že lani poudaril, da je za križe in tegobe časopisnih hiš v veliki meri odgovoren Google s svojim indeksiranjem člankov, po katerih lahko uporabniki nato brskajo zastonj. Letos je celo napovedal tožbo zoper Google, če ne bo prenehal s svojim početjem, a se ni zgodilo še nič.