Tegobe mnchenske migracije na Linux in končni triumf

Matej Huš

20. mar 2010 ob 00:00:56

Leta 2003 je bilo v Münchnu domenjeno, da bo celotni IT-sektor javne uprave prešel na odprtokodni sistem. Projekt so poimenovali LiMux (zloženka besed Linux in München). Gre za enega največjih migracijskih projektov na svetu, saj zaobjema približno 15 tisoč javnih računalnikov, od delovnih postaj do namenskih strežnikov. Isto ime nosi tudi na Debianu osnovana distribucija Linuxa, ki jo bodo uporabili. Sedem let pozneje je končan prvi korak - na vseh računalnikih teče OpenOffice.

Florian Schießl, pomočnik vodje projekta LiMux, se je v blogu razpisal, zakaj migracija traja dlje od načrtovanj in s katerimi težavami s spoprijemajo. Shießl pojasnjuje, da ne gre za golo migracijo, marveč celovito reorganizacijo IT-sistema bavarske prestolnice, v sklopu katere so postorili dosti več, kot so načrtovali leta 2003.

Prvi problem njihovega IT-sistema sta bili razdrobljenost in heterogenost, saj ga sestavlja 21 neodvisnih IT-oddelkov, ki vsak skrbi za svoje operacije. Približno tisočglava armada tehnikov skrbi za 33 tisoč zaposlenih, ki imajo na 51 različnih lokacijah 15 tisoč računalnikov. Na vsakem so tekli svoji programi (eden je pisal strani z Dreamweaverjem, drugi s Frontpageom, tretji s Fusionom) in svoje verzije Windows z različnimi nastavitvami in varnostno politiko.

Sprva so smelo načrtovali, da bodo vso to goro mnogoterosti nadomestili z eno vitko distribucijo LiMux. Čeprav bi bilo to tehnično izvedljivo, so se odločili za celovit pristop in harmonizacijo opreme po celotni javni upravi. Ugotovili so, da so v nekaterih oddelkih na Linux prešli brez večjih pretresov, medtem ko se drugod ni in ni prijel. Leta 2007 so ugotovili, da je sodelovanje med različnimi sistemi (Windows in Linux) zaradi po svoje tolmačenih standardov ponekod in nestandardizacije drugod hudo težavno, zato so se lotili problema drugače. Od leta 2008 so v tesni fazi na vsakem oddelku na vsaj desetino računalnikov namestili LiMux, nakar so opazoval, popravljali in se učili. Do konca preteklega leta so pokazali, da je moč LiMux popolnoma integrirati v heterogena okolja. Načrt desetih odstotkov so presegli, saj so LiMux namestili na 3000 računalnikov. Hkrati so na vse namestili OpenOffice in začeli uporabljati odprti format ODF.

(Strežnik, kjer je objavljen blog, je zaradi navala nedosegljiv, zato si pomagajte z Googlovim posnetkom.)