Podrobnosti o Windows Phone 7

Primož Resman

19. mar 2010 ob 14:10:38

Microsoftova konferenca MIX se je za leto 2010 zaključila in tako postregla z vsemi novostmi in informacijami, ki so jih prireditelji imeli v načrtu. Brez dvoma je bil najpomembnejši del predavanj in predstavitev povezan s prenovljenim operacijskim sistemom za mobilne telefone, Windows Phone 7 Series, s katerim je Microsoft tudi nekoliko presenetil. Pa začnimo s preteklostjo, saj so tekom konference pri Microsoftu potrdili, da so bile nekatere pobegle slike uporabniškega vmesnika pravzaprav resnične. Gre za vmesnik, ki je imel prikazovalnik stanja baterije in signala nekoliko neobičajno na dnu ter je bil na mizi pred popolnoma svežim začetkom operacijskega sistema, iz česar je nastala današnja oblika. A tudi ta ni nastala v prvem poizkusu, saj so pokazali še nekaj predhodnikov trenutne teme, v katerih so možne različne barvne sheme. Če se usmerimo v bolj strojno obarvane teme, lahko povemo, da bo ob splavitvi operacijskega sistema, ko bodo proizvajalci uradno predstavili prve naprave, edina ločljivost zaslona 800 x 480 pik. Kasneje (kdaj točno še ni znano) naj bi sledila tudi opcija zaslona s 320 x 480 pikami, a bo v obeh primerih količina delovnega pomnilnika enaka. Medtem ko točne zahteve o centralnem procesorju niso znane, je logično sklepati, da bo zahtevana vsaj določena stopnja zmogljivosti, ki bo zagotavljala gladko delovanje sistema na vseh napravah.

Daleč najbolj presenetljivo je dejstvo, da operacijski sistem ne bo podpiral kopiranja in lepljenja teksta. Kaj je privedlo do te odločitve ni znano, a pri Microsoftu trdijo, da niti najbolj pogosti uporabniki pisarniškega paketa Office (s katerim bo mogoče urejati tekstovne dokumente) te funkcije ne bodo pogrešali. Vgrajena je sicer posebna funkcija, ki bo zaznavala naslove za elektronsko pošto in telefonske številke ter omogočala njihovo uporabo z njim namenjenimi aplikacijami.

Edini način za nameščanje (in kupovanje) aplikacij bo uporaba Windows Marketplacea, vsaj za običajne uporabnike. V primeru aplikacij, namenjenih za določeno podjetje, bodo lahko interni razvijalci pod določenimi pogoji zaobšli Marketplace, a bodo vse ostale aplikacije, namenjene širši javnosti, morale skozi proces pregleda in potrditve, podobno kot pri Applu. Pri Microsoftu sicer trdijo, da bodo ustvarili bolj transparenten postopek, ki naj bi odpravil večino težav. Windows Marketplace naj bi imel tudi funkcijo oddaljenega odvzema licence že nameščeni aplikaciji, medtem ko jo bo moral odstraniti sam uporabnik. Čeprav različice, ki so bile demonstrirane na MIX-u, še niso podpirale večopravilnosti, v končno različico prihaja v dokaj neobičajni obliki. Gre namreč za nadgradnjo Applovega sistema, ki shrani stanje in aplikacijo popolnoma zapre. Microsoft je razvijalcem povedal, da se bo ob menjavi aktivne aplikacije podobno zgodilo tudi na Windows Phone 7 Series, čeprav bo aplikacija v ozadju še vedno tekla v stanju, ki so ga pri Microsoftu imenovali dehidrirano. Dokler operacijski sistem ne bo potreboval pomnilnika in drugih delov strojne opreme, aplikacije ne bo zaprl in jo bo pustil teči v tem okrnjenem stanju. Microsoft si je seveda pustil nekaj privilegijev, saj bosta, podobno kot iPod na iPhoneu, Zune in Internet Explorer v polni obliki delovala ves čas, celo v ozadju.

Windows Phone 7 bo očitno nadvse prijazen krajšanju časa z igrami, saj je v sklopu strojne opreme zahtevana podpora DirectX 9 in Shader Model 3.0. Te standarde so na področju osebnih računalnikov predstavile grafične kartice iz serij GeForce 6000 in Radeon X1000, njihova vključitev v grafične čipe pa bo še bolj olajšala prenos iger z Xboxa (oz. z osebnih računalnikov) neposredno na mobilne telefone, kar je tudi cilj Microsofta.

Vse to in še več si lahko preberete v mnogo bolj obsežnem poročilu na Engadgetu.