Potrjene spremembe v prvi nadgradnji Windows Phone 7

Primož Resman

23. mar 2011 ob 08:20:51

Pri Microsoftu so objavili celoten seznam sprememb, ki prihajajo v prvi nadgradnji mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 7. Nadgradnja, poimenovana tudi Windows Phone 7 NoDo, uradno pa kot različica 7.0.7390.0, bo prinesla težko pričakovano kopiranje in lepljenje besedila in hitrejše nalaganje aplikacij ter iger, kar so najavili in pokazali že pred časom. Popravljeno je iskanje v Marketplaceu, kjer zdaj med rezultati prejmete tako aplikacije kot glasbo, ki je v Marketplace na voljo prek glasbenega dela trgovine. V popravku bo to ločeno, saj bo iskanje v oddelku z aplikacijami vrnilo le zadetke z aplikacijami, iskanje v glasbeni trgovini pa le skladbe, ki jih je mogoče kupiti.

Nasploh obljubljajo bolj stabilno delovanje operacijskega sistema, predvsem v trgovini z aplikacijami in glasbo, izboljšan postopek nakupovanja (kjer je to mogoče), v nastavitvah brezžičnih omrežij WiFi bo po novem prikazan naslov MAC naprave, ki ga je treba v primeru povezovanja na nekatera omrežja poznati. Izboljšali so še prikazovanje priponk v Outlooku, prejemanje multimedijskih sporočil MMS na s PIN kodo zaklenjenih karticah SIM, popravljena je integracija s Facebookom, izboljšano je preklapljanje med snemalnim in slikovnim načinom v aplikaciji za fotoaparat, nekoliko pa je popravljeno še opravljanje telefonskih klicev z Bluetooth slušalkami, medtem ko se predvaja glasba oz. videoposnetek.

Nekateri uporabniki že poročajo o opozorilih za namestitev, ki so se pojavila na njihovih mobilnih telefonih. To pomeni, da se je prvi val nadgradenj za Windows Phone 7 že začel, v nekaj dneh pa naj bi bil, če ne bo ponovnih težav, najverjetneje že zaključen. Tokrat naj bi se popravek namestil sam kar prek zraka, brez potrebe po priklopu na osebni računalnik.

Obenem lahko omenimo še manjši popravek, ki omogoča hitrejše preklapljanje med aplikacijami. Na spletni strani WindowsPhoneHacker poročajo, da je na mobilnikih, ki so odklenjeni na razvijalski način, mogoč dostop do registra naprave. Če v registru vrednost ključa "DehydrateOnPause" v HKLM\Software\Microsoft\TaskHost spremenite na 0 (tovarniška vrednost je 3), odpravite dolgotrajno nalaganje po vračilu v prej aktivno aplikacijo. To najverjetneje pomeni, da se stanje ne shrani v pomnilnik, povezave z omrežjem se ne prekinejo, vse to pa ima lahko negativne posledice na gladkost delovanja telefona, porabo baterije ter porabo podatkov pri povezavi z mobilnim omrežjem. Uporabo priporočajo le najbolj izkušenim uporabnikom, čeprav gre za prve korake proti večopravilnosti.