Apple bo namesto baterij menjal iPade

Primož Resman

16. mar 2010 ob 00:05:07

Da pri večini Applovih izdelkov ni mogoče enostavno zamenjati baterije (vsaj ne da bi morali napravo razdreti na prafaktorje, kar razveljavi garancijo), vedo praktično vsi. iPad tukaj ni nobena izjema, a predstavlja novost na področju servisiranja izrabljenih baterij. V ZDA so do sedaj kupcem njihovih izdelkov omogočali, da so svoje iPode in iPhone poslali k samemu Applu (oz. jih odnesli v najbližjo Applovo trgovino), kjer so jim baterijo proti plačilu zamenjali in napravo poslali nazaj. Pri iPadu ne bodo menjali le baterije, temveč kar celotno napravo.

V približno enem tednu bodo tako nesrečni uporabniki, ki se jim bodo izrabile baterije, za $105,95 (v ceno je vključena poštnina) dobili vrnjen popolnoma drug iPad, ki bo lahko nov oz. že uporabljen, popravljen (khm, recikliran) primerek. S tem tudi ni dileme z izgubo podatkov - le-te bo pred popravilom treba nujno arhivirati (torej iPad povezati z iTunes), saj bo nov primerek brez vsakršnih podatkov, razen osnovnega operacijskega sistema.

Uporabniki do zamenjave ne bodo upravičeni, če bo prvotni iPad že pred tem poškodovan, pa naj bo to zaradi nesreče (padec po tleh), stika s tekočino (utopitev), razstavljanja, neavtoriziranega popravila ali modificiranja oz. če ne bo deloval pravilno, kar je posledica nedelujoče ključne komponente. Objavili so tudi cene paketov za mobilno povezljivost v ZDA. Za prenos podatkov bo skrbel AT&T, kjer bo do 250 MB mesečnega prometa stalo $15, neomejen paket pa $30.

Omenimo še, da je prispel tudi iPad za nesramno bogate in ljubitelje diamantov. Izdelek ameriških uvoznikov diamantov, Mervis Diamond Importers, stane 20.000 dolarjev (različica iPada, ki se skriva pod diamanti, ni znana) in je posut z 11,43 karati diamantov barvnih razredov G in H.