Po prvih ocenah Apple prejel za 75 milijonov dolarjev prednaročil za iPad

Urban Škudnik

15. mar 2010 ob 00:14:05

Po predstavitvi iPad-a se je na Apple vsula toča kritik in pohval o njegovi revolucionarnosti in revolucionarnosti, veliko kritikov pa je med svojimi trditvami zapisalo, da bo prodaja iPad-a obupno slaba, saj na koncu dneva preveč spominja na iPhone/iPod Touch. A če so lahko prednaročila in rezervacije kolikor toliko dober indikator prodaje, potem bo Apple lahko še lep čas svoje direktorje razvažal v zasebnem letalu.

V petek je namreč Apple prvič začel zbirati prednaročila in rezervacije za iPad, pri Investor Village pa so se odločili, da bodo iz serijskih številk naročil poskušali oceniti začetno prodajo iPad-ov. Tako so tekom prvih devetnajstih ur na podlagi 99 naročil in neupoštevajoč rezervacije prišli do zaključka, da je Apple prejel 120.000 prednaročil, pri čemer je bila razporeditev med modeli z različnimi spominskimi kapacitetami približno enakomerna, so pa kupci veliko raje kupili cenejšo WiFi različico, ki ne podpira 3G-ja. Če vse to pretvorimo v dolarje - Apple je prejel za 75 milijonov ameriških dolarjev prednaročil za iPad-e. Število prednaročil se sicer (logično) manjša - skoraj polovica od omenjenih iPad-ov (50 tisoč) je bilo namreč prodana v prvih dveh urah.

Ker Apple v svoji spletni prodajalni ne prodaja le izključno iPad-ov velja opozorilo, da številke niso popolnoma zanesljive, a zaradi začetka prodaje iPad-a lahko visoko število transakcij z visoko verjetnostjo pripišemo prav iPad-u. Na običajen dan namreč Apple v svoji spletni prodajalni opravi okrog petnajst tisoč transakcij, na dan začetka sprejemanja prednaročil pa je ta številka poskočila na 88 tisoč.