Lani Američani izgubili pol milijarde zaradi kiberprevar

Matej Huš

14. mar 2010 ob 01:02:44

Ameriški FBI je v petek objavil letno poročilo (PDF) o prevarah na internetu, ki so ga pripravili v Internet Crime Complaint Centru (IC3). V njem lahko zasledimo, da lansko leto za prevarante ni bilo nič recesijsko, saj so svoje delovanje več kot podvojili. IC3 je lani prejel 336 tisoč pritožb državljanov, ki so skupaj priglasili za 559,7 milijona dolarjev izgubljenega denarja zaradi goljufij. To je 22 odstotkov več pritožb kot predlani in kar dvakrat več izgubljenih dolarjev.

Največkrat uporabljena vrsta goljufije je izdajanje za FBI, s čimer nepridipravi skušajo od prejemnikov e-sporočil dobiti kakšne osebne podatke. Na drugem mestu med prevarami so neposlano blago, ki ga je kupec plačal, in obratno. Na tretjem mestu je ena izmed verzij nigerijske prevare 419, kjer zlikovci od žrtve želijo neko uslugo, v zameno pa bi ji ponudili nekaj denarja - a šele zatem, ko žrtev nakaže nekaj denarja za kakršnekoli že stroške vnaprej. Drugi del sodelovanja se potem nikoli ne primeri.

V poročilu najdemo še cel kup zanimive statistike. Največkrat Američani opeharijo kar sami sebe, saj dve tretjini prevar izvirata iz ZDA. Sledijo Velika Britanija (10 odstotkov), Nigerija (8 odstotkov) in Kanada (2,6 odstotka). Razrez po višini izgubljenega vložka kaže, da je večina izgubila med 100 in 1000 dolarji, sledijo pa tisti z minus 1000 do 5000 dolarji. Zaskrbljujoč je podatek, da je en odstotek ljudi prek spletnih prevar izgubil več kot 100.000 dolarjev.