Trgovina z ljudmi tudi za delo v spletnih prevarah

Matej Huš

12. dec 2023 ob 09:07:30

Interpol ugotavlja, da postaja čedalje večji problem trgovina z ljudmi, ki so potem prisiljeni delati v spletnih prevarah. To vrsto trgovine z ljudmi so prvikrat zaznali pred dvema letoma v jugovzhodni Aziji, odtlej pa se je iz Kambodže, Laosa in Mjanmara razširila tudi na Bližnji vzhod in v Južno Ameriko. Središče pa še vedno ostaja Azija.

Končala se je petmesečna preiskava, v kateri je sodelovalo skoraj trideset držav. V tem času, zlasti med 16. in 20. oktobrom, so izvedli več kot 270.000 hišnih preiskav in pregledov na 450 lokacijah, kjer je povečano tveganje za trgovino z ljudmi. Na koncu so aretirali 281 posameznikov, ki so osumljeni trgovine z ljudmi, ponarejanja listin, podkupovanja, spolnih zlorab in prevar s telekomunikacijskimi orodji. Rešili so 149 žrtev trgovine z ljudmi in odprli 360 posamezni preiskav.

Ugotovili so, da pojav trgovine z ljudmi za delo v centrih za spletne prevare (scam centres) raste. Širi se tudi po drugih regijah, ne le v jugovzhodni Aziji. Tako so na primer odkrili 40 malezijskih državljanov, ki so jih pod pretvezo dobro plačanih služb v IT-ju zvabili v Peru, kjer so bili žrtve trgovine z ljudmi. Podobno so več ljudi iz Ugande prepeljali najprej v Dubja, nato pa na Tajsko in v Mjanmar, kjer so morali izvajati spletne prevare. Več žrtev je bilo tudi mladoletnih.

Razvoj umetne inteligence je delo v centrih za spletne prevare še pospešil, saj ni potrebno več niti tekoče znanje tarčnega jezika. Interpol zato svari, da se pred naraščanjem tovrstnih kaznivih dejanj lahko branimo le s koordiniranim pristopom.