Google skoraj gotovo zapušča Kitajsko

Matej Huš

13. mar 2010 ob 20:53:15

Izmenjava ostrih besed med kitajskimi oblastmi in Googlom še ni pri kraju, nasprotno, v tem tednu je eskalirala. V petek je kitajski minister za industrijsko in informacijsko tehnologijo Jidžong Li posvaril Google, da morajo upoštevati zakone ali pa se pripraviti na posledice. Sporočilo v nediplomatskem tonu pravi: "Če želite početi kaj v nasprotju s kitajskimi zakoni, ste sovražni, neodgovorni in boste plačali." Gre seveda za vprašanje cenzuriranja zadetkov pri iskanju na internetu, čemur se je Google januarja uprl. Li je neomajen, ko beseda nanese na cenzuro. Če neke informacije škodijo stabilnosti ali ljudem, jih bo pač potrebno blokirati, dodaja. Kitajska se seveda ne ozira preveč na Google, saj ima ta na Kitajskem le tretjinski tržni delež; večino ima Baidu.

Google je prav tako trmast. Kot pravijo viri v Mountain Viewu, so 99,9-odstotno prepričani, da se bodo iz Kitajske poslovili. Odločitev naj bi Google javnosti posredoval kmalu, pred tem pa morajo poskrbeti za primerno zaprtje pisarn na Kitajskem, da se ne bi oblasti potem znesle nad zaposlenimi.

To je eden prvih primerov, da se podjetja umikajo iz Kitajske. Vprašanje, ki ga bodo delničarji postavili upravi (tu Googlu pomaga skoncentrirano lastništvo prvovrstnih delnic v rokah šefov), se bo tikalo stroškov. JPMorgan Chase & Co ocenjuje, da bi Google umik s kitajskega trga stal 600 milijonov dolarjev letno.

Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je še v sredo dejal, da bodo pogovori s kitajskimi oblasti kmalu dali rezultate. Očitno skupnega jezika niso našli, da je njihovo ministrstvo v petek podalo tako ostro izjavo, Google pa dan pozneje začel pripravljati umik. Bo torej Google izgubil 600 milijonov dolarjev za načelnost ali naposled popustil pred kitajskimi zahteval?