Dobitnik Turingove nagrade Charles Thacker

Matej Huš

12. mar 2010 ob 17:58:47

Letošnji dobitnik Turingove nagrade je Charles Thacker za pionirsko delo pri načrtovanju, razvoju in izdelavi računalnika Alto. Leta 1973/4 izdani Alto je bil prvi osebni računalnik. V Xeroxovem raziskovalnem centru, kjer je razvoj potekal, so si zamislili samozadostne v mrežo povezane računalnike na vsaki mizi, kar je kasneje postalo resničnost. Poleg tega omenjajo še Thackerjevo delo pri postavljanju etherneta, prvi večprocesorski delovni postaji in prototipih današnjih tabletov.

Alto je uporabljal nekatere sestavne dele, ki so še danes standard v računalništvu. Vpeljali so točkovne zaslone z modernim grafičnim uporabniškim vmesnikom in WYSIWYG-urejevalnike (kar vidiš, dobiš) za besedilo. Ethernet so predstavili leta 1973 in čeprav je današnje omrežje več tisočkrat hitrejše, je Thackerjevo delo kot soavtor projekta izjemno pomembno. Dandanes so standard večjedrni procesorji, ki kar kličejo po paralelizaciji opravil, a svoje zametke ima tehnologija v delovni postaji Firefly. Vanjo je Thacker s sodelavci stlačil več procesorjev MicroVAX 78032.

Turingova nagrada je najimenitnejše odlikovanje, ki ga podeljujejo za dosežke na področju računalništva, zato jo nekateri primerjajo z Nobelovimi nagradami. Association for Computing Machinery jo podeljuje že od leta 1966, njeni prejemniki pa vključujejo na primer Edsgerja Djikstro in Donalda Knutha. Priznanje prinaša še četrt milijonov dolarjev finančne stimulacije. Uradna izjava.