Izšla Opera 10.50

Matej Huš

2. mar 2010 ob 19:43:33

Norvežani so danes izdali novo verzijo svojega brskalnika Opera, ki se sodeč po raziskavah trga nikakor ne uspe zasidrati med najpriljubljenejše brskalnike, a ima trdno bazo zadovoljnih in ponosnih uporabnikov. V zadnjih 36 urah so pri Opera Software zelo pohiteli in izdali kar pet kandidatov za izid; bržkone se je mudilo, da ujamejo Microsoftovo splavitev izbirnega okna za izbor brskalnika v Windows, ki ga je izsilila EU.

Razvijalci trdijo, da je Opera 10.50 najhitrejši brskalnik doslej in testi beta verzije to potrjujejo. Podobno titulo si lasti tudi Google Chrome, tako da bo moral zmagovalca odločiti fotofiniš. Za zdaj so izdali le verzijo za Windows, medtem ko bosta tisti za Linux in OS X sledili kmalu.

Kaj je novega? JavaScript poganja nov pogon Carakan, slike izrisuje Vega (ki bo v prihodnosti podpiral GPU pospeševanje izrisovanja). Dodana je podpora za HTML5 in tehnologijo Ogg Theora. Grafična podoba je nekoliko predelana, tako da je bolj podobna Windows 7 Aero Glass, Aero Peek in Jump. Omenimo še brskanje brez razkrivanja osebnih podatkov in puščanja zgodovine na računalniku (private browsing), ki je mogoče tudi le v enem zavihku, medtem ko v ostalih deskate običajno.

Prenos je mogoč z domače strani.