5-minutna binarna zvezda

Primož Resman

11. mar 2010 ob 11:20:52

Binarne oz. dvojne zvezde ter sistemi, sestavljeni iz več kot dveh zvezd, so dokaj običajni. Znanstveniki ocenjujejo, da je kar tretjina zvezd v naši galaksiji, Mlečni cesti, takšnega tipa, medtem ko sta preostali dve tretjini običajne, eno-zvezdne narave. Vseeno pa nedvomno izstopa 1600 svetlobnih let oddaljena binarna zvezda, poznana pod imenom HM Cancri oz. RX J0806.3+1527, kjer beli pritlikavki ena okrog druge zaokrožita v le 5,4 minutah. Zvezdni sistem, ki se nahaja v ozvezdju Raka, je tudi eden izmed najmanjših, saj zvezdi ena okrog druge krožita na razdalji le ~80.000 kilometrov, kar je približno četrtina razdalje med Zemljo in Luno.

Ta zvezdni sistem je bil sicer odkrit že leta 1999, a takrat znanstveniki, ki so ga odkrili kot vir rentgenskih žarkov, niso mogli verjeti, da je mogoča tako kratka orbitalna perioda. Zdaj so čas dobrih petih minut oz. 321,5 sekund, kolikor zvezdi potrebujeta za eno periodo, potrdili, kar jim je omogočila uporaba Keckovega teleskopa na Havajih. Potrdili so tudi, da materija teče z ene zvezde na drugo, kjer se razliva po ekvatorju.

Čeprav sta beli pritlikavki vsaka približno enako veliki, kot Zemlja, vseeno masa vsake znaša za polovico našega Sonca. To pomeni, da imata visoko gostoto, ki je običajna za bele pritlikavke. Zvezdi se v orbiti gibljeta s prek 1,5 milijona kilometri na uro, orbitalna perioda pa se vsako leto zmanjša za 1,2 milisekunde. To pomeni, da vsako leto zvezdi krožita dobrega pol metra bližje ter da je združitev nekoč v prihodnosti neizbežna.