Ubuntu podobo na ogled postavi

Matej Huš

8. mar 2010 ob 00:05:25

V Canonicalu so se odločili, da je čas za grafično prevetritev svoje distribucije Linuxa. Prve slike so na splet pricurljale že konec februarja, konec preteklega tedna pa so uradno napovedali prenovo. Z verzijo 10.04 se poslavlja uveljavljena tema Human; nadomešča jo nov stil z imenom Light. Razvijalci so bili z dizajnerskimi dokumenti sila skopi, a odgovore na vsa vprašanja nudi Ubuntu 10.04 alfa, ki jo je že moč dobiti.

Nova tema je na voljo v dveh okusih. Privzeta inačica ima temnejše menije in panele ter se imenuje Ambience. Alternativna verzija ima nekoliko lahkotnejše barve in se imenuje Radiance. Obe uporabljata pogon Murrine, čeprav ne uporabljate steklastega izgleda v veliki meri. Programi, kot so OpenOffice, Firefox itn., imajo še nekaj težav pri ponotranjenju videza, a vse skupaj bo kmalu usklajeno.

Doslej uporabljena rjava tema Human je izvirala še iz leta 2004 iz prve verzije Ubuntuja. Idejo o vizualni predelavi sistema so začeli premlevati že leta 2007 med razvojem Ubuntuja 8.04, ko je bila na tapeti črnooranžna kombinacija, ki pa ni nikoli ugledala dneva. Za tem so se še nekajkrat pojavile zamisli o spremembi podobe, a so vedno znova pospravili v predal. S to spremembo želijo na novo definirati Ubuntujevo identiteto, napraviti ga privlačnejšega za uporabnike. Nov videz je razvil Mark Shuttleworth s svojo skupino, pri čemer je stremel za toplino in jasnostjo, so zapisali v dokumentaciji. Shuttleworth je že na OSCON-u leta 2008 izjavil, da je Linux dosegel točko, ko je stabilen, varen in uporaben, sedaj pa ga bodo napravili še lepega. Če mu je to uspelo, bodo presodili uporabniki.