Enotne cene za prenos podatkov znotraj EU

Primož Resman

4. mar 2010 ob 10:56:00

Visoki računi za storitve mobilne telefonije nekaterih nesrečnežev so povzročile, da je vpogled v tematiko naredila kar Evropska Unija. Rezultat je, da so uvedli enotne cene za storitve, ko uporabniki nekega operaterja gostujejo v tuji državi (t.i. roaming). Bolj znana sta predvsem dva primera. V prvem je nemški turist na dopustovanju v Franciji prek mobilnega telefona prenesel in pogledal neko oddajo ter nato od svojega, nemškega operaterja dobil račun za kar 46.000 €. V drugem primeru je šlo za britanskega študenta na izmenjavi, ki mu je v enem mesecu uspel nabrati za 9.000 € stroškov pri svojem, domačem mobilnem operaterju.

Poleg enotnih cen za roaming je Evropska Unija uvedla tudi zgornjo mejo porabe, ki bo (samodejno) znašala 50 €. Ko bodo uporabniki dosegli 80% te meje (torej 40 €), jih bodo operaterji opozorili o stroških. Meja seveda ne bo veljala za vse, saj bodo operaterji v kratkem začeli oglaševati možnost nastavitve le-te. Uporabniki imajo čas za nastavitev do 1. julija, po tem pa bodo, če meje ne bodo nastavili, dobili prej omenjeno avtomatično mejo 50 €. Prva omejitve porabe, verjetno sprva avtomatične, vsaj dokler uporabniki ne nastavijo svoje, bodo operaterji morali vključiti še pred koncem tega meseca.

Poleg omejitve bodo račune nižale tudi nižje tarife. Megabajt podatkov bo v tujini tako stal do 1 €, a bo cena v prihodnjih dveh letih še padla. Cena poslanega sporočila SMS bo znašala 11 Evro centov, medtem ko bo minuta klica stala 43 Evro centov. V primeru prejemanja klica bo minuta pogovora stala 0,19 €, kjer bo obračunavanje od samega začetka na sekundo. Odhodni klici bodo v primerjavi s tem imeli obračun v kosu za prvih 30 sekund ter nato obračunavanje na sekundo. Vse tarifne cene so zgolj zgornja meja, kar pomeni, da posameznih operaterjev prav nič ne omejuje, da bi ponujali še nižje cene za roaming. Nekaj več tudi na uradni strani Evropske Unije za to tematiko.