Prenovljen standard CompactFlash

Primož Resman

26. feb 2010 ob 11:42:09

S 5. različico standarda CompactFlash, ki skrbi za enako-imenske pomnilniške kartice, bomo dobili skoraj nezapolnljive kapacitete. Kartice, ki so dandanes večinoma doma v profesionalnih digitalnih fotoaparatih, bodo namreč lahko (teoretično) podpirale do 144 petabajtov podatkov, vsaj dokler se standardu ne izteče čas in dobi naslednika. 144 petabajtov je, roko na srce, ogromna številka, saj to pomeni 147.456 terabajtov v času, ko nekaj običajnega postajajo eno- in dvo-terabajtni trdi diski.

Trenuten standard za CompactFlash kartice dovoljuje le do 137 GB prostora, kar s snemanjem v ločljivosti 1080p na novejših zrcalno-refleksnih fotoaparatih res komajda zadostuje. Prav snemanje v visoki ločljivosti, poleg konstantnega dvigovanja števila pik na senzorjih za zajem slike, je razlog za tolikšen dvig teoretične kapacitete kartic.

Še za primerjavo, če privzamemo, da ima običajni uporabnik danes 2 terabajta shranjenih podatkov (kar je seveda daleč od resnice, realne številke se verjetno gibljejo med pol in enim terabajtom), bi lahko na eno 144-petabajtno CF kartico shranili podatke kar 70.000 uporabnikov!