IBM superračunalnik simulira mačje možgane

Matej Huš

20. nov 2009 ob 08:54:31

Na superračunalniški konferenci SC09, ki se bo danes v Portlandu sklenila, je IBM predstavil svojo simulacijo mačjih možganov. Njihov računalnik Dawn Blue Gene /P, ki ga poganja 147.456 procesorjev s 144 TB pomnilnika in algoritem BlueMatter, simulira aktivnost možganskega korteksa z 1,6 milijarde nevronov, povezanih z 8,87 bilijona sinapsami. Tako predstavljen korteks ima približno 4,5 odstotka kapacitete človeških možganov, je pa zmogljivejši od mačjih možganov. Simulacija še ne teče v realnem času, tako da tejle supermački srce utripne enkrat na minuto (simulacija teče 83-krat počasneje), ji pa.

Znanstveniki razlagajo, da to še zdaleč ne pomeni, da razumejo, kako delujejo možgani. Kot pravijo, ko se simulacija kompleksnega fenomena (v tem primeru možganov) približuje realnosti, postane njeno tolmačenje prav tako težavno kot razumevanje resničnega modela. Tako imamo simulacijo, ki se na dražljaje odziva praktično enako kot živa mačka, in je hkrati enako slabo razumljiva. Jo pa lahko po mili volji prilagajamo, obstreljujemo z različnimi dražljaji in študiramo.

Vprašanje za milijon evrov je seveda povezano s simulacijo človeških možganov. Računalničarje zanima, kako in s čim, laično prebivalstvo predvsem, kdaj in čemu, filozofe pa, mar sploh smemo. Ekstrapolacija trenutnih dosežkov kaže, da bi za dosego tega cilja potrebovali nekaj petabajtov pomnilnika in vsaj eksaflop računske moči. Takrat bomo, upajmo, z reverznim inženiringom sposobni razumeti delovanje človekovega uma, ustvariti umetno superinteligenco in se približati tehnološki singularnosti.