Samsung predstavlja 2-terabajtni trdi disk

Primož Resman

4. avg 2010 ob 14:34:09

Samsungov EcoGreen F4 z dvema terabajtoma prostora za hrambo podatkov na prvi pogled ni nič posebnega. Nedvomno ni prvi dvoterabajtni trdi disk, niti ni prvi varčni disk v tolikšni kapaciteti. Podobno kot WD-jeva serija Green tudi Samsung za svoje EcoGreene uporablja 5400 obratov na minuto za vrtenje magnetnih plošč. Prav te so nekaj posebnega, saj prihajajo v velikosti 667 GB na ploščo, ki v trojici dajo 2 terabajta prostora.

Žal je tudi na tem področju WD prehitel Samsung s predstavitvijo WD20EARS, prvim 2-terabajtnim trdim diskom s tremi ploščami, ki obenem uporablja še t.i. Advanced Format za boljši izkoristek prostora. Vseeno je EcoGreen F4 od starejšega EcoGreen F3 v enaki kapaciteti boljši v mnogih pogledih. Večja gostota podatkov na ploščah poviša hitrost branja in zapisovanja podatkov, ker pa je bil stari model opremljen s štirimi 500-gigabajtnimi ploščami, v primeru novega pade še poraba energije in glasnost. Skupaj z njima je nekoliko nižja še obratovalna temperatura diska, vse skupaj pa dvigne zanesljivost.

Na tržišče bosta v septembru prišla dva različna primerka, s polnima dvema terabajtoma prostora oz. nekoliko omejena različica z le 1,5 TB. Oba bosta uporabljala vodilo SATA2, imela 32 MB predpomnilnika ter bosta imela enake tri 667-gigabajtne podatkovne plošče. Priporočena cena v ZDA naj bi znašala 120 ameriških dolarjev, torej lahko v evropskih trgovinah pričakujemo cene okrog 130 €, vsaj za 2-terabajtno različico.