Prenosnik Lenovo zmore pol dneva na baterijah

Matej Huš

26. feb 2010 ob 00:47:08

Lenovo je predstavil nov prenosnik ThinkPad X201 (in različico X201s), za katerega pravijo, da je postavil nov vzdržljivostni rekord. Z uporabo devetcelične litij-ionske baterije lahko osnovi model deluje 11 ur brez polnjenja, medtem ko bo uporaba varčnejšega procesorja ThinkPad X201s avtonomijo podaljšala na 12 ur. Kljub veliki bateriji prenosnik tehta še sprejemljiv poldrugi kilogram. Natančnih podatkov, v kakšnih okoliščinah in pod kakšnimi obremenitvami so meritve izvajali, v Lenovu niso povedali, so pa dejali, da obljubljene avtonomije garantirajo za dobo treh let.

Litij-ionske baterije so najpopularnejša vrsta baterij v prenosnikih, saj jih odlikujejo nizka teža, odsotnost spominskega efekta in zelo počasno praznjenje ob neuporabi. Glavne pomanjkljivosti so še vedno omejeno število polnilnih ciklov in neodpornost na visoke temperature. Pri polnjenju se baterije segrevajo, kar dodatno zmanjšuje njihovo kapaciteto. Podobne težave pestijo proizvajalce tudi pri tlačenju več celic v eno baterijo, saj se zaradi prostorske stiske celotna baterija bolj greje. Revolucije Lenovo tu ni mogel napraviti, so pa kljub temu z nekaj inovacijami iz njih iztisnili več.

Pametni polnilci si zapomnijo vzorce rabe prenosnika in baterije v tistih, ki so večidel priključeni na omrežno napetost, polnijo počasneje, kar blagodejno vpliva na rok trajanja. Druga novost je počasno odmerjanje kapaciteta uporabniku - devetcelična baterija ima dovolj kapacitete, da sprva niso v uporabi vse. Šele ko se nekaj celic postara in opeša, sistem vpreže nove. Več o tem.