Opera za iPhone

Primož Resman

11. feb 2010 ob 09:11:25

Pri Operi ponosno razglašajo, da bodo na Mobile World Congressu svetu predstavili Mini različico svojega mobilnega brskalnika, Opere, za Applov iPhone. Najverjetneje je vse skupaj le PR-stunt, saj je ena izmed Applovih klavzul za razvijalski program za iPhone OS tudi zavračanje aplikacij, ki podvajajo funkcionalnost tovarniško nameščenih, Applovih aplikacij. Z vgrajenim mobilnim Safarijem skorajda ni možnosti, da bi Apple dovolil uradno nameščanje Opere, čeprav so pri Operi prepričani, da bo Opera Mini odobrena. Pri Engadgetu zato špekulirajo, da bi Opero Mini lahko delili prek Cydia Store, ki je eden izmed glavnih virov za aplikacije, ki jih Apple zavrne in za katere je potreben Jailbreak iPhonea in iPod Toucha. Vseeno lahko med 15. in 18. februarjem, ko bo potekal MWC, pričakujemo Opero Mobile 10 za Symbian, Android in Windows Mobile.

Omenimo še, da je Adobe v decembru prejel kar 7 milijonov zahtevkov za Adobe Flash, ki bi deloval na iPhoneu in iPod Touchu in bi tako omogočal ogled celotnega spleta, tudi npr. YouTubea neposredno iz brskalnika. Celotna saga med Adobeom in Applom se je začela že skorajda točno 2 leti nazaj, ko so pri Adobeu objavili, da so že sestavili ekipo, ki bo razvila Flash za iPhone. Svoje besede so nekaj dni za tem požrli, medtem ko so spet skoraj točno leto dni kasneje oz. lanskega februarja skupaj z Applom najavili, da je iPhone različica Flasha že na poti. Od takrat so se stvari ponovno obrnile na slabše, saj je izid Flasha v tej dvoletni sagi prav zdaj najbolj neverjeten.

Pri Adobe-u so povedali tudi, da bo Flash 10.1 za mobilne naprave na Androidu zahteval nekaj popravkov, kar so prav tako izvedeli pri Engadgetu. Adobe so povprašali o stvareh po govoricah, da bo Flash zahteval najnovejšo različico Androida 2.1, v nejasnem odgovoru pa pri Adobeu tega niso zanikali.

No, lastniki Droida, Heroja in Nexusa so najverjetneje na varnem.