Adobe popustil Applu, podprl HTTP live streaming

Mandi

17. apr 2011 ob 13:26:08

Kot je znano, Apple ni ravno največji oboževalec Adobejeve tehnologije Flash, zato le-ta tudi ni (uradno) podprta na jabolčnih mobilnih napravicah. Adobe je poskusil že vse živo (npr. marketinško kampanjo We love Apple), zdaj pa so, kot ponosno poroča Ars Tehnica, preprosti popustili.

Na nedavnem sejmu ameriške Nacionalne zveze radijskih in tv postaj (NAB) je Adobe v okviru novosti svojega strežnika Flash Media Server predstavili tudi tehnologijo HTTP Live Streaming (HLS), ki jo Apple uporablja za dostavo video vsebin na iNapravice. Tehnologija predstavlja odločen odmik od dosedanje Adobejeve rešitve, tj. namenskega protokola RTMP (uporabjajo ga denimo Hulu, Netflix, pri nas videolectures.net, rtvslo.si in popplus.si) oz. njihove lastne HTTP rešitve. Predstavitev jasno odraža, da se Adobe zaveda pomena mobilnega video trga (kjer dominira Apple) in si preprosto ne more več dovoliti izdelka, ki te tehnologije ne bi podpiral. Kupci Flash Media Serverja so veliki online distributerji (CDN, content distribution network), npr. Akamai ali LimeLight Networks, ki jih potem najemajo velike medijske hiše in ostali avtorji video vsebin. Slednji si želijo prisotnosti tudi na Applovih napravah, in da bi Adobe ostal konkurenčen, je moral požreti ponos in implementirati Applovo tehnologijo.

HTTP Live Streaming omogoča sprotni ogled (streaming) posebej pripravljene video datoteke, ki se jo vnaprej razdeli v majhne koščke (chunks). S tem je seekanje po videu enostavno, isto pa velja tudi za preklop med višjo in nižjo kakovostjo. Video je stisnjen s kodekom h.264 v Applovem Baseline profilu, zvok pa pride v AAC ali MP3 formatu. Za prenos se uporabi kar protokol HTTP. Adobe je napovedal tudi ustrezna orodja za kompresijo in montažo.

Rešitev je dobra za potrošnika, ker prinaša dobro standardizirano metodo dostave videa na Applove in druge mobilne naprave, mirno gre čez veliko večino požarnih zidov (ra razliko od protokola rtmp) in ne vsebuje DRM-ja (ibid).