Oskarji 2010 za pirate nezanimivi

Matej Huš

7. feb 2010 ob 03:19:47

Pred dnevi so objavili nominacije za letošnje oskarje in gusarski karteli to napoved vsako leto vzamejo kot vodilo, katere filme bi se res splačalo spraviti na internet v čim boljši kvaliteti (cam je že zdavnaj premalo), da bi resnično vznejevoljili MPAA, če jih seveda že niso. Andy Baio se je v svojem blogu lotil analize, kako uspešni so bili v zadnjih letih pri tem, in se dokopal do zanimivih zaključkov. Ni namreč res, da gre vsako leto laže.

Curljanje filmov na internet spremlja že od leta 2003 in prav vsako leto so pirati do objave nominacij uspeli izdati vse nominirane filme. Lani so vse razen treh izdali kar v DVD-kakovosti. Zanimivo je, da se trend obrača.

Do letošnje prireditve je le še mesec dni, a pirati so izdali vsega 14 izmed 34 filmov. Tako slabo se niso odrezali še nikoli. Podaljšal se je tudi čas med premiero v kinematografih in prvo pricurljano verzijo - njegova mediana se je letos povzpela na 21 dni, medtem ko je lani znašala 11 dni, v preteklih letih pa še manj. Vprašanje je, zakaj od leta 2008 število predčasno izdanih filmov konstantno pada. Bodisi so filmi tako plehki, da se nikomur ne da ubadati z njimi, bodisi so studii uspešnejši pri varovanju screenerjev in zastraševanju članov Akademije.