Zetas nadaljujejo boj proti blogerjem

Mandi

12. nov 2011 ob 06:53:52

Mehiški narko kartel Zetas je v noči na sredo ubil in obglavil še enega blogerja, že četrtega letos. Truplo mlajšega moškega z nadimkom "Rascatripas" (ta, ki praska po trebuhu") so ob zori našli sredi enega večjih križišč v priobalnem mestu Nuevo Laredo, skupaj s napisom "To so mi storili, ker nisem razumel, da ne smem [o dejavnosti kartela] pisati po socialnih omrežjih". Rascatripas je bil eden od administratorjev na lokalnem portalu Nuevo Laredo En Vivo, ki je postal neke vrste oglasna deska za poročanje o dejanjih kartela Zetas v mestu. Člani kartela so namreč s serijo umorov in zastraševanj utišali domala vse časopise, zato domala vse obveščanje o njih poteka na internetu.

Portal En Vivo daje velik poudarek na anonimnem poročanju o aktivnostih kartela in drugih kriminalnih združb. Na strani so zbrana navodila za uporabo omrežja TOR in drugih anonimizacijskih orodij. Na vseh forumih na strani je mogoče objavljati brez podpisa ali pod poljubnim psevdonimom. Jasno so navedene kontaktne številke policije in vojske, ki patruljira po mestu s približno 300.000 prebivalci in površino za kakih 10 slovenskih prestolnic. Zetas so morali v odkritje njegove identitete vložiti precej truda. Ljudi za to nedvomno imajo - v vsakem večjem mestu imajo manjšo vojsko otrok, ki budno spremljajo dogajanje na ulici, v nočnih klubih svoje prostitutke ("ekspertne vohunke"), del centralne organizacije pa je posebna protiobveščevalna enota z moderno opremo in usposobljenimi ljudmi.

O Zetas smo nazadnje pisali v začetku meseca, ko so določeni člani Anonymousa zagrozili z objavo seznama njihovih članov in simpatizerjev, če ne izpustijo enega od njihovih ugrabljenih protestnikov. Operacijo (#OpCartel) so čez nekaj dni dokončno preklicali zaradi nasprotnih groženj kartela, neuradno pa naj bi dosegli tudi izpust svojega člana.

[1] Documenting Reality je objavil nekaj slik Zetasinih žrtev. Pred klikom opozarjamo, da je vsebina izredno nazorna.