Obsežen ribarski napad na trgovce z izpusti

Matej Huš

4. feb 2010 ob 00:47:03

Trgovci s certifikati za dovoljene emisije toplogrednih plinov v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem so bili konec preteklega tedna žrtve obsežnega ribarskega napada (phishing), poroča Der Spiegel. Neznani napadalci naj bi prejšnji četrtek poslali elektronsko pošto več podjetjem, v kateri so (ironično) zapisali, da se morajo zaradi zaščite pred spletnimi zlorabami ponovno registrirati na Deutsche Emissionshandelsstelle (DEHSt). DEHst je nemška borza certifikatov za emisije, kjer lahko podjetja prodajajo in kupujejo kupone za onesnaževanje okolja.

Povezava v elektronskem sporočilu jih je napotila na lažno stran, ki so jo postavili zlikovci in s pomočjo katere so zbrali uporabniška imena in gesla. Te so nato uporabili za prenos kuponov na račune v Veliki Britaniji in na Danskem.

Nemška zvezna policija že preiskuje incident. Napadi so bili izpeljani zelo profesionalno, je povedal nek uslužbenec DEHSt. Zaradi napada so začasno ustavili trgovanje s kuponi v Potsdamu, tako da se z njimi trenutno trguje le na European Energy Exchange (EEX) v Leipzigu. Prav tako so začasno zaprli podobne ustanove v Belgiji, Španiji, Danski, Madžarski, Italiji, Grčiji, Romuniji in Bolgariji. Odzivnejši so bili v Avstriji, na Norveškem in Nizozemskem, kjer so račune začasno zamrznili že nekaj ur po napadu, tako da so jih v torek že reaktivirali.

Kdo je zakrivil napad, še ni znano, prav tako ni znana njegova škoda. Trenutne ocene se gibljejo okrog treh milijonov evrov. Če storilcev ne bodo odkrili, bodo morala podjetja izgube pokriti sama. Več o tem in izjava za javnost.